Népirtás miatt nyomoznak a perui elnök és több miniszter ellen

külföld
2023 január 11., 06:06

Nyomozást indított a perui ügyészség Dina Boluarte elnök, Alberto Otárola miniszterelnök, valamint Jorge Chávez védelmi miniszter és Victor Rojas belügyminiszter ellen. Népirtás, minősített emberölés és súlyos testi sértés miatt vizsgálódnak.

photo_camera Fotó: CRIS BOURONCLE/AFP

Az eljárásról egy nappal azután döntöttek, hogy legalább tizenheten meghaltak Juliaca városában, ahol összecsaptak a volt elnök, Pedro Castillo támogatói és a rendvédelmi erők. Castillót decemberben tartóztatták le, miután megpróbálta feloszlatni a Kongresszust. Támogatói hetek óta tüntetnek, utakat zárnak le.

A tiltakozásoknak összesen legalább negyven halálos áldozata van. Jogvédők szerint a hatóságok éles lőfegyvert használnak, és helikopterről dobnak füstbombákat a tüntetőkre, akik a hadsereg állítása alapján házilag gyártott robbanóanyagokkal és más fegyverekkel rendelkeznek.

Otárola kormánya kényelmes többséggel nyerte meg kedd este a bizalmatlansági indítványról szóló szavazást a törvényhozásban. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.