Valerij Geraszimov az ukrajnai orosz invázió új parancsnoka

háború
2023 január 11., 16:11
comments 14

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezték ki az orosz csapatok közös ukrajnai csoportosulásának új parancsnokává – írja a RIA Novosztyi az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Valerij Geraszimov vár az elnökre Szocsiban 2021. november 3-án.
photo_camera Valerij Geraszimov vár az elnökre Szocsiban 2021. november 3-án. Fotó: Mihail Mecel/Sputnik via AFP

A háborút eddig irányító Szergej Szurovikint Geraszimov helyettesévé nevezték ki. Oleg Szaljukov, a szárazföldi erők főparancsnoka és Alekszej Kim, a vezérkari főnök helyettese is Geraszimov helyettese lett.

A honvédelmi minisztérium szerint a „különleges hadművelet vezetési szintjének emelése” a megoldandó feladatok körének bővülése, a különböző ágak és csapattípusok közötti szorosabb interakció megszervezésének, valamint a fejlesztések szükségességének köszönhető, és a célja, hogy javítsa az orosz csoport ukrajnai menedzsmentjének minőségét.

Szergej Szurovikin tábornokot októberben bízták meg az invázió irányításával. Ő lett az első személy ebben a pozícióban, akit az orosz védelmi minisztérium nyilvánosan bejelentett. Szurovikin irányítása alatt az orosz hadsereg visszavonult Herszonból. A tábornok „nehéznek” nevezte ezt a döntést, de azt mondta, hogy megmenti az orosz katonák életét.

A háború kitörése után Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és az orosz védelmi minisztérium vezetését a háborút támogató Telegram-csatornák bírálták az orosz hadsereg ukrajnai fellépése miatt. Decemberben pletykák keringtek Geraszimov elbocsátásáról, de ezeket nem erősítették meg. Kb. ugyanebben az időben Geraszimov hosszú szünet után először jelent meg a nyilvánosság előtt, az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete ezt annak tulajdonította, hogy megpróbálták őt „mint a háborúért felelős újabb alakot” bemutatni. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.