Ha a Bizottság kéri, a kormány kész módosítani a modellváltó egyetemi alapítványok összeférhetetlenségi szabályait

A Kormányinfó elején Gulyás Gergely ismerteti a kormány szerdai ülésén született döntéseket, aztán kérdésekre válaszol. A fontosabb részletek eddig:

  • A kormány szerint az egyetemi összeférhetetlenségi szabályokat a Bizottsággal megbeszélteknek megfelelően módosították, ezért ha nem engedik visza a modellváltó egyetemeket az Erasmusba, pert indítanak.
  • De ha az Európai Bizottság kéri, készek módosítani az összeférhetetlenségi szabályokon.
  • Amíg az érintett egyetemek nem kerülnek vissza az Erasmusba, a kormány a magyar költségvetésből pótolja a kieső pénzeket.
  • A gazdasággal minden rendben.
  • A kormány nem változtat a családjogi törvény céljain, akkor sem, ha az nem tetszik Brüsszelnek.


2023 január 12., 10:57

Mfor: Várható-e a szolidaritási adó bevezetése?

Erről nincs szó, a kormány nem tárgyalt róla, de ez nem jelenti azt, hogy ez kizárt. A következő hetekben a megyei jogú városok vezetésével konzultál a témáról a kormány.

2023 január 12., 10:54

444: Nem sok a napi 15 millió médiafigyelésre?

Szurovecz Illés először szintén az Erasmusról kérdezett.

Gulyás Gergely: nem felel meg a valóságnak, hogy a 17 pontból bármelyikben ne tettünk volna eleget a Bizottság kéréseinek. Voltak többbletkéréseik, ott volt pár olyan, amiben nem egyeztünk meg, de a modellváltó egyetemek nem ilyenek, ott mindent megcsináltunk, sőt, a kuratóriumi vezetésből az állami vezetőket is kivettük volna.

444: Egyértelműen kiderült, hogy mi a Bizottság elvárása. Miért kérnek most újabb pecsétes papírt és pótolnák addig a magyar költségvetésből a kieső erasmusos pénzeket?

Gulyás: Egyelőre nem pótoljuk magyar pénzből.

444: 4 év alatt 22,3 milliárd forintot, naponta 15 milliót fog költeni a kormány médiafigyelésre, mire jó ez?

Gulyás: Ez nemzetközi sajtófigyelés is, fontos, hogy a kormány minden releváns hírről értesüljön.

444: Hány ember végzi ezt a tevékenységet napi 15 millióból?

Gulyás: Nemtudja, de ez komoly munka, megfelelő piaci körülmények között választottuk ki a nyertes Observert.

444: Erre a célra túlzottnak tart-e napi 15 millió forintot?

Gulyás: Meg kell nézni, de az biztos hogy megfelelően lett kiválasztva a győztes pályázó.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444


2023 január 12., 10:46

Blikk: Mit tud a Novák Katalin szobájába benyitó volt momentumos dolgozóról?

Gulyás: semmit. És nincs napirenden Orbán Viktor kijevi látogatása.

2023 január 12., 10:45

Népszava: miből állt össze az államháztartás rekordhiánya?

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Gulyás: 6,8-ról 4,1- százalékra csökkent GDP-arányosan a hiány.

Mik voltak az itthon lefoglalt orosz vagyonelemek? Gulyás: nagyrészt a Sperbank vagyonáról van szó.

A Horizont-program esetében is jótáll a kormány, ha szükség van rá.

Támogatna-e a kormány egy debreceni helyi népszavazást az akkumulátorgyárról? Gulyás: helyi népszavazási ügyekbe a kormány nem szól bele, részben megalapozatlanok, rémhírek az értesülések. Debrecennek érdekében állnak az ilyen nagyberuházások.


2023 január 12., 10:37

A Telex is arról kérdezi Gulyást, hogy hajlandók-e jogszabályban megállapítani a politikusok összeférhetetlenségét a vezető politikusok kuratóriumi tagságát

Gulyás is magát ismétli: méltatlan, ami történt, de hajlandók, ha érkezik erre kérés.

Gulyás nem tudja, hogyan utazott XVI. Benedek pápa halála után Rómába és Szlovéniába Orbán Viktor és a felesége. Nem mondta ki, de utalt rá, hogy szerinte nem csak Novák Katalin, hanem a miniszterelnök kegyeleti látogatása is hivatalos program volt. És Janez Jansa volt szlovén kormányfőnél is hivatalos úton járt, mert politikai szöveségesek. Gulyás szerint politikai szövetségesek között ez diplomáciailag teljesen elfogadható.

A Telex a Boszniai Szerb Köztársaságnak adott Eximbank-hitelről kérdezte Gulyást. A miniszter szerint a gazdasági befektetés és a politikai kérdések megítélése eltérhet, a kormány szerint ez a támogatás megéri.

Miért Magyarország az egyetlen, amelyik nem próbálta diverzifikálni a gázbeszerzései forrásait - kérdezi a Telex. Az elmúlt 10 évben Magyarország tette a legtöbbet, válaszolta Gulyás. Szerinte nem az orosz gáz arányának csökkenése a fontos, hanem a beszerzési infrastruktúra diverzifikációja.

2023 január 12., 10:29

Mikor kaphatják meg a tanárok a jelentős béremelést?

Gulyás konkrét időpontot nem mondott, csak megismételte, hogy az a Bizottságtól és a baloldali képviselőktől függ.

2023 január 12., 10:26

Árstopok: maradnak

„Komoly társadalmi haszna és előnye van, miközben nem vitás, hogy a durva piaci beavatkozásnak vannak negatív hatásai” - mondta Gulyás. Amíg nincs áruhiány, és több hasznot hoz, mint kárt, addig nem nyúlnak hozzá az árstopokhoz.

2023 január 12., 10:25

Egy novemberi bizottsági közleményre kérdez rá az RTL Erasmus-ügyben

Amiben az szerepel, hogy Magyarország nem tett eleget a politikusokra vonatkozó összeférhetetlenségnek. Gulyás megismétli, amit eddig már sokszor: szerinte nem volt ilyen elvárás. Gulyás szerint hazugság és tényszerűen nem igaz, ami a Bizottság közleményében szerepel.

2023 január 12., 10:23

Inforádió: Visszamondja-e nemzetközi sportrendezvény szervezését Magyarország?

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A 2024-es női kézilabda EB-t valóban visszamondjuk, Svájc és Ausztria nélkülünk rendezi - erősítette meg a Nemzeti Sport értesülését Gulyás.

A most tervezett energetikai beruházásokat megújulókból tervezi a kormány, a cél hogy a háromszorosára növő zöldenergia-termelést a hálózat ezt elbírja. A befogadott igények is óriásiak, de újabbat egyelőre nem fogadnak be.

Jelenleg is ápolnak sérült ukrán katonákat Magyarországon - közölte az Inforádió kérdésére Gulyás Gergely.


2023 január 12., 10:18

Gulyás szerint 3 napja tudják, hogy a Bizottság befékezi az Erasmust

A 24.hu újságírója szerint ez fura, mert többször is jelezte már a Bizottság és a Tanács a problémákat. Gulyás szerint ez nem így van. A december közepi végrehajtási határozatában a Bizottság azt jelezte, hogy az alapítványok kuratóriumai közvetlen uniós forrást nem kaphatnak, nem számítottak arra, hogy ez az Erasmusra is kiterjed. 5 milliárd forintról van szó, ha nem lesz megállapodás, a kormány kifizeti.


2023 január 12., 10:14

A kínai utasokra nem vonatkozik majd semmilyen beutazási korlátozás

- közölte Gulyás.

2023 január 12., 10:13

A TV2 a hódmezővásárhelyi földadóról kérdezi a kormányt

A kormány ellenzi a földadót.

Mi a helyzet a földgáztározók töltöttségével, hangzik a TV2 következő kérdése. A tározók töltöttsége az enyhe télnek köszönhetően magas, amit nagy teljesítményként értékel Gulyás Gergely, mert a tárolókapacitás nagyon nagy.

Vas megyére(!) is átterjedt a migrációs hullám, milyen a helyzet? Óriási a nyomás, mondja Gulyás, ezért hoztak létre határvadász ezredeket. "Mi kerítést építettünk, mások kerítéseket bontottak." Magyarország példamutatóan eleget tesz a schengeni kötelezettségeinek.

Ötmilliárd körüli lesz az Erasmus-pénzek befagyasztásnak hatása, inkább az eljárás méltatlan - válaszolta a TV2 utolsó kérdésére Gulyás.

2023 január 12., 10:13

A Biodómra a kormány nem ad több pénzt

- közölte Gulyás az állatkerti torzóról.

2023 január 12., 10:11

Butának és felelőtlennek nevezte Karácsony Gergely kijevi nyilatkozatát Gulyás

„Ukrajnában, de legfőképp Ukrajna mellett állni számomra nem mérlegelés kérdése, hanem meggyőződés és kötelesség. Mi magyarok pontosan tudjuk, mit jelent, ha egy megszálló hadsereg fegyverrel próbálja letörni egy nemzet szabadságvágyát. Éppen ezért világossá tettem ukrán barátaink számára, hogy Magyarország nem egyenlő a magyar kormánnyal. Egyetlen népet sem lehet hibáztatni olyan döntésekért, amiket a nevükben a vezetőik hoznak” - üzente kijevi látogatását Karácsony Gergely főpolgármester. Erre reagáltatta Gulyást a Mandíner. A miniszter reakciója: Karácsony utolsó mondata felelőtlen, a többi buta.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
2023 január 12., 10:06

A Hír Tv a DK erasmusos feljelentéséről és törvénymódosításáról kérdezni Gulyást

Gulyás: bolsevik gondolkozás.


photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444