Az Európai Bizottság várja a kormány következő lépését az egyetemi alapítványok ügyében

oktatás
2023 január 12., 19:34
comments 5

Gulyás Gergely a Kormányinfón az Erasmus+-programról többek között azt mondta: nem világos, mit vár el a magyar kormánytól az Európai Bizottság, mert a magyar szabályokat úgy módosították, ahogy az Európai Bizottság kérte. Gulyás elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartotta az új szerződések megkötésének tilalmát.

A HVG azt írja, az Európai Bizottság szivivője, Ujvári Balázs nem sokkal később úgy reagált: „Az uniós források közalapítványok általi felhasználása Magyarországon természetesen része volt a tárgyalásoknak a magyar kormány és az Európai Bizottság között.”

Ujvári azt mondta, a jogállamisági eljárásban tavaly szeptemberben az Európai Bizottság javaslatot tett a kohéziós források egy részének felfüggesztésére és az egyetemi közalapítványok finanszírozásának teljes leállítására. 17 vállalás teljesítését írták elő, és Magyarország azt ígérte, ezeket maradéktalanul végrehajtja.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszél a Corvinus Egyetemen 2019. április 24-én.
photo_camera Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszél a Corvinus Egyetemen 2019. április 24-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

November elején egy új magyar törvény pont hozzásegítette a magasabb rangú politikai vezetők bevonását a közalapítványokba, tehát a magyar hatóságok nem teljesítették a vállalásukat. „Ezért a felek között ezzel kapcsolatban további egyeztetésekre van szükség” – közölte Ujvári Balázs, aki szerint Brüsszelben éppen annak tisztázását várják el, hogyan akar a kormány eleget tenni saját vállalásainak.

A K-Monitor azt írja, a kormány úgy tesz, mintha váratlanul érte volna a döntés, pedig már december 15-én megkapta az értesítést, hogy a modellváltó egyetemek nem vehetnek részt az Erasmus és a Horizont programokban. A K-Monitor szerint erre utal az is, hogy a december végén, rendeletben elfogadott 2023-as költségvetésben az Erasmust is tartalmazó költségvetési sort (Nemzetközi, európai uniós és határon túli felsőoktatási feladatok, programok támogatása) 6 milliárd forinttal megemelték, márpedig Gulyás a kormányinfón 5 milliárdra becsülte a programok pótlásának költségvetési igényét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.