Novemberben világszerte 9,2 százalékkal kevesebbet hozott a chipeladás, mint egy évvel korábban

TECH
2023 január 12., 15:52

Tavaly novemberben a chipek globális értékesítése 9,2 százalékkal, 45,48 milliárd dollárra csökkent a 2021. novemberi 50,09 milliárd dollárról – közölte a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA.

A tavaly októberi 46,85 milliárd dollárhoz képest novemberben az eladások 2,9 százalékkal estek vissza.

A globális félvezetőeladások elsősorban a piaci ciklikusság és a negatív makrogazdasági tényezők miatt estek – áll John Neufer, a SIA elnök-vezérigazgatójának a közleményében. Azt írta, Amerikában nőttek az eladások 2021 novemberéhez képest, míg Kínában meredeken csökkentek.

photo_camera Illusztráció: Lino Mirgeler/dpa via AFP

Éves szinten Észak- és Dél-Amerikában 5,2 százalékkal, Európában 4,5 százalékkal, Japánban pedig 1,2 százalékkal nőtt a chipértékesítés novemberben, miközben Kínában 21,2 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben és más régiókban 13,9 százalékkal esett.

Októberhez viszonyítva a chipek eladása tavaly novemberben Észak- és Dél-Amerikában 1,4 százalékkal, Európában 1 százalékkal, Japánban 1,2 százalékkal, Kínában 5,3 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben és más régiókban 3 százalékkal csökkent.

A SIA az USA félvezetőiparának kb. 99 százalékát, és más országok chipgyártóinak kb. 75 százalékát képviseli.

A félvezetőipar globális forgalma 2021-ben rekordszintű, 555,9 milliárd dollár volt, 26,2 százalékkal nagyobb a 2020-as 440,4 milliárd dollárnál. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.