Nyugdíjasként lett matektanár, most kirúgta a tankerület, mert részt vett a polgári engedetlenségi akciókban

oktatás
2023 január 12., 08:40
comments 4

Azonnali hatállyal megszüntette a tankerület Szabó Márton közalkalmazotti jogviszonyát, miután a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban matematikát tanító férfi több alkalommal is részt vett a polgári engedetlenségi akciókban, írja a Telex.

A lap úgy tudja, hogy Szabónak december 31-én járt volna le a próbaideje, de december 19-én levelet kapott arról, hogy december 30-ától indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya. Szabó decemberben összesen 36 órát nem tartott meg, mert a közoktatás állapota miatt szervezett tiltakozó akciókban vett részt.

A férfi esete annyiban különleges, hogy Szabó Márton elmúlt 70 éves, és nyugdíjasként, két és fél évvel ezelőtt kezdett el tanítani. A közgazdász-matematikus diplomával rendelkező Szabó korábban elemző közgazdászként dolgozott. Mint a lapnak elmondta, nyugdíjas éveiben eleinte elfoglalta magát otthon, de aztán hiányozni kezdett neki a társaság, szeret fiatalok között lenni. Korábban korrepetált már diákokat és egyetemen is tartott már órákat, végül felesége révén került kapcsolatba az iskolával, a nő ugyanis szintén tanít, és az intézmény matematikatanárt keresett.

Szabó az első két évben óraadó tanár volt, szeptembertől indult a próbaideje, és mint meséli, a tiltakozásokban mindig aktívan részt vett, mert problémának tartja a közoktatás állapotát, az alacsony fizetéseket és a tavaly módosított sztrájktörvényt is. Korábban csak kisebb időre nem vette fel a munkát, de decemberben a kirúgott nyolc tanár miatti tiltakozásként egyetlen óráját sem tartotta meg. Mint a Telexnek mesélte, egy másik kollégája is így tett, de ő határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozott, és neki nem mondott fel a tankerület.

Mint mesélte, decemberben még elment elköszönni a diákoktól, és nehezen élte meg az elválást. Hozzátette, hogy nem anyagi kényszerből tanított, hanem hogy az agyát mozgassa, és hogy emberek között legyen.

Kirúgása után negyven kollégája írt az igazgatónak és a tankerületnek, hogy tiltakozzanak a döntés miatt. Szabó szeretne továbbra is tanítani, azon gondolkodik, hogy egy nyelviskolába vagy társalgási klubba megy el dolgozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.