Ötmilliárd dollárnyi vagyont találtak meg az FTX környékén, állítják a becsődölt kriptocég ügyvédjei

TECH
2023 január 12., 06:07

A tömeges csalássorozat után csődbe ment kripto-kereskedőfelület, az FTX ügyvédeinek tájékoztatása szerint több mint ötmilliárd dollárnyi eszközt sikerült felkutatniuk. Ennek azért van jelentősége, mert az FTX rengeteg volt ügyfelének tartozik, minden jel szerint sok milliárd dollárral, és fontos kérdés, hogy mennyit tudnak ebből megtéríteni.

A BBC megjegyzi, hogy az amerikai csődbíróságon zajló tárgyaláson szerdán még az hangzott el, hogy az ügyfelek pontos vesztesége még mindig nem ismert.

Sam Bankman-Fried
photo_camera Fotó: FATIH AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Az amerikai ügyészség az FTX korábbi vezetőjét, Sam Bankman-Friedet egy gigászi csalássorozat elkövetésével vádolta meg, melyben befektetők, ügyfelek és hitelezők is súlyos veszteséget könyvelhettek el. Bankman-Fried csalása alapjaiban rázta meg a teljes kriptovilágot, és rendkívül súlyos bizalmi válsághoz vezetett, erről nemrég jóval részletesebben is írtunk.

Bankman-Fried ártatlannak vallotta magát a bíróságon, ugyanakkor több volt vezető beosztású kollégája bevallotta a csalások elkövetését.

A szerdai bírósági tárgyaláson az FTX ügyvédje azt közölte, hogy több mint ötmilliárd dollár értékű eszközállományt tudtak felkutatni, és ebben készpénz, likvid, azaz könnyen pénzzé tehető értékpapírok és kriptovaluta is van. Ez utóbbi persze felvet kérdéseket, hiszen kérdés, hogy mekkora mértékben és pontosan melyik kriptovalutából birtokolt az FTX, illetve hogy azt mennyire lehet majd ténylegesen is pénzzé tenni, hogy ezzel kártalanítsák az átvert ügyfeleket és befektetőket.

Az FTX ügyvédjei által feltárt eszközökben nincsenek benne azok, melyeket a bahamai hatóságok foglaltak le. Ott volt bejegyezve ugyanis az FTX, és Bankman-Fried is ott élt kollégáival, így például több drága ingatlant is birtokoltak.

Bankman-Friedet minden idők egyik legnagyobb pénzügyi csalásával vádolták meg, összesen nyolc vádpontban gyanúsítják. Miután Bahama kiadta az Egyesült Államoknak, 250 millió dolláros óvadék befizetése után házi őrizetbe került, jelenleg nem hagyhatja el szülei kaliforniai otthonát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.