24,5 százalék a decemberi infláció

gazdaság
január 13., 07:41
comments 29

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi év utolsó inflációs adatát. Decemberben 24,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Novemberhez képest is gyorsult az infláció, amikor 22,5 százalékos volt.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az élelmiszerek 44,8 százalékkal drágultak 2021 decemberéhez képest. Kimagasló például a sajt (83,2 százalék), a tojás (82,7 százalék), a kenyér (81,1 százalék), a vaj és vajkrém (79,4 százalék) és a tejtermék (79,2 százalék) árnövekedése. A magyar élelmiszer-infláció európai szinten is rekorder.

A tej egy hónapon belül, novemberhez képest is drágult (7 százalék), az ársapkássá vált tojás viszonyt 8 százalékkal olcsóbb lett.

Decemberben a háztartási energia 55,5 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. A gáz 98 százalékkal drágult.

Már azt is tudjuk, hogy 2022-ben átlagosan 14,5 százalékkal nőttek az árak. Az élelmiszer-infláció összességében 26 százalékos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt