Európa csak ámulhat azon, hogy mennyire drágulnak a magyar élelmiszerek

Tbg
gazdaság
2023 január 12., 17:45
comments 13

Nagyot futott december végén a Világbank statisztikája, miszerint a magyar élelmiszer-infláció a tizedik legmagasabb a világon. Nincs több európai ország a top tízben – hacsak nem soroljuk ide Törökországot –, így nem meglepő, hogy az EU-ban is messze a magyar adat a legrosszabb.

Az Eurostat alapján novemberben 49 százalék volt a harmonizált fogyasztóiár-index (HICP), egy év alatt ennyivel drágultak az élelmiszerek. (A HICP nem sokan különbözik a magyar statisztikai hivatal által közölt inflációs adattól, előnye, hogy összehasonlítható más országokkal.)

Ahogy mindenhol, nálunk is 2021-ben indult a drágulás, köszönhetően a járvány okozta válságnak és a globális ellátási láncok problémáinak. A nemzetközi hatások mellett a jegybank a költségvetési hiányt okolta akkoriban.

Magyarországon már ekkor jelentős mértékben drágultak az élelmiszerek, fokozatosan megelőzve a térségbeli országokat. Kivételt jelentett Litvánia, ahol egészen 2022 júliusáig rosszabb volt a helyzet.

link Forrás

Tavaly év elejére annyira elszaladtak az árak, hogy a választásokra készülő Orbán Viktor ársapkát jelentett be hat alapélelmiszerre (a benzint ekkor már hónapok óta hatósági áron adták, egészen néhány héttel ezelőttig). Az ideiglenesnek szánt intézkedés azóta is velünk van, sőt bővült a lista.

Az egyik érvcsoport szerint az ársapkák lehetővé teszik, hogy az alacsony jövedelmű emberek is hozzáférjenek a legfontosabb élelmiszerekhez. Másfelől sok boltban korlátozott mennyiségben kaphatók ezek a termékek, ha egyáltalán. Ráadásul a jegybank elemzője szerint az ársapkák az év végére 3-4 százalékponttal emelték az inflációt, mivel a kereskedők más termékeken keresztül hajtották be a veszteségeiket.

Miközben a cukor például olcsóbb maradt, a tojás több mint duplájára drágult, a krumpli ára majdnem 50 százalékkal nőtt. Novemberben mindkettőt felvették az ársapkás élelmiszerek listájára, így most már a szeptember végi áron vehetjük őket, legalábbis meghatározott típusaikat.

link Forrás
link Forrás

A tavalyi év első felében a kormány „háborús inflációról” beszélt, elfedve, hogy az ukrajnai orosz invázió előtt is jelentős volt a drágulás.

Ha nem csak az élelmiszereket nézzük, 2021 augusztusa és novembere között a magyar infláció volt a legmagasabb az Európai Unióban, amit aztán valóban fokozott a februárban indított háború.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.