Elérte a 900 milliót a koronavírusos esetek száma Kínában

külföld
2023 január 13., 13:38
comments 4

Kínában január 11-ig mintegy 900 millió ember, azaz a lakosság körülbelül 64 százaléka fertőződött meg koronavírussal, derül ki a Pekingi Egyetem friss kutatásából. Az első helyen Kanszu tartomány áll, ahol a jelentések szerint az emberek 91 százaléka kapta el a vírust eddig, Jünnanban 84 százalék, Csinghajban 80 százalék ez az arány.

photo_camera Fotó: JADE GAO/AFP

A kínai holdújév még inkább felgyorsíthatja a koronavírus terjedését. A január 21-én kezdődő és negyven napig tartó ünnep alatt a közlekedési minisztérium szerint várhatóan több százmillió ember utazhat az országon belül és kívül, hogy meglátogassa rokonait.

A koronavírus-hullám csúcspontja várhatóan két-három hónapig tart, mondta Zeng Guang, a Kínai Járványügyi Központ volt vezetője. Zeng a hónap elején egy rendezvényen a járvánnyal kapcsolatban azt mondta, „ideje a vidéki területekre összpontosítani”.

Az ország azóta nem közöl adatokat a vírussal kapcsolatban, hogy felhagyott a zéró covid politikával. A Honan tartománya az egyetlen, amely részleteket közöl a fertőzési arányokról, a hónap elején egy ottani egészségügyi tisztviselő azt mondta, a lakosság közel 90 százaléka kapta el a vírust.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt hónapban naponta öt vagy annál kevesebb haláleset történt, ami nem áll összhangban a ravatalozóknál kialakult hosszú sorokkal és a közösségi médiában megjelent hírekkel. Decemberben kínai tisztviselők azt mondták, nem napi, hanem havi frissítéseket terveznek kiadni a covidhelyzetről.

Covidtesztelés Sanghajban 2022. december 23-án. Kínában minden jel szerint teljesen elszabadult a járvány.
photo_camera Tesztelés Sanghajban 2022. december 23-án. Kínában minden jel szerint teljesen elszabadult a járvány Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Kína erősen aluljelentette a covid okozta haláleseteket. Válaszul Vang Ven-bin külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön azt mondta, Peking „időben, nyíltan és átlátható módon, a törvényeknek megfelelően” osztotta meg az adatokat, és az elmúlt hónapban tárgyalt erről a WHO-val is.

Nemzetközi egészségügyi szakértők legalább egymillió koronavírus okozta halálesetet jósoltak Kínában az idén. Peking hivatalosan alig több mint ötezret jelentett a világjárvány kezdete óta, ami az egyik legalacsonyabb halálozási arány a világon. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.