PSZ: A kormány rendelete elismeri, óriási a pedagógushiány

oktatás
január 13., 10:45
comments 4

„Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették” - írja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormány csütörtöki rendeletéről, ami lehetővé teszi, hogy a polgári engedetlenkedő tanárokat ne 15 napon belül, hanem a tanév végéig (augusztus 1-ig) rúgják ki.

photo_camera Tanártüntetés októberben Fotó: Kristóf Balázs

A PSZ szerint a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tanárai egységes kiállásukkal bizonyították, hogy „nem lehet egy egész tantestületet
kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette”.

A rendelet indoklása szerint a „módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele”.

A PSZ szerint ezzel a kormány elismerte, hogy „például egy kémiaszakos pedagógus annyit engedetlenkedhet, amennyit akar, hiszen úgysem tudnák pótolni az országos tanárhiány miatt”.Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke kérdésünkre további ellentmondásokról beszélt:

  • A rendelet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozik, ami elvileg májusig tart, ez pedig nincs összhangban az augusztusi kirúgás lehetőségével.
  • A szabály tisztességtelen előnyben részesíti a munkáltatót azzal, hogy az eddigi 15 nap helyett hosszabb határidőt biztosít az engedetlenkedő tanárok kirúgására.
  • Ráadásul a munkáltató maga döntheti el, ki tudja, milyen szempontok alapján, hogy kit rúg ki, és kit nem. (Eddig sem volt világos, milyen alapon járnak el.)
  • A rendelet azokra is vonatkozik, akik január 13-a előtt engedetlenkedtek. A PSZ szerint „a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért”.

Gosztonyi szerint a kormány célja megosztani és leszalámizni a pedagógusokat, ezért fontos továbbra is az egységes kiállás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt