Nem sikerült új cseh elnököt választani, Babiš és Pavel jutott a második fordulóba

külföld
2023 január 14., 15:50
comments 1

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás kétnapos első fordulójában. A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a nyolc jelölt közül senkinek sem sikerült.

Frissítés: A szavazatok 99,8 százalékának összeszámlálása alapján a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba 35,38 százalékkal Petr Pavel nyugalmazott tábornok és 35,02 százalékkal Andrej Babiš volt kormányfő került. A harmadik helyezett Danuse Nerudovára eddig a választók 13,92 százaléka szavazott. A többi jelölt tíz százalékon aluli eredményt ért el.

A választási részvétel 68,25 százalékos volt, ami új rekordnak számít. Öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

A négy nyelven beszélő Pavel a NATO 2015-ös isztambuli konferenciáján
photo_camera A négy nyelven beszélő Pavel a NATO 2015-ös isztambuli konferenciáján Fotó: Isa Terli/Anadolu Agency via AFP

Miloš Zeman tízéves elnöksége március 7-én jár le, ezután iktatják be az 1993-ban függetlenné vált Cseh Köztársaság negyedik elnökét. Václav Havelt és Václav Klaust még a parlament választotta, Zemant (és utódját) pedig már a választópolgárok.

A köztársaságielnök-választást több mint egy évvel a Babiš bukásához vezető parlamenti választás után rendezik. Ami tavaly Magyarországon nem jött össze, az Csehországban igen: győzött az ellenzéki összefogás. A győztes mérsékelt jobboldali kormánykoalíció pártjainak nincsenek közvetlen jelöltjeik, de a pártkoalíció Pavelt támogatja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.