Újraindult a szem

Média
2023 január 14., 13:14

Január 12-én újraindult a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kezdeményezésére 2015-ben alapított szem baloldali online folyóirat új szem néven.

A kolozsvári-pécsi szerkesztőségi gárda szeptemberben jelentette be a második folyamot, az újraszerveződő szerkesztőség a négy rovatával a kultúra, a társadalom és az aktivizmus lehetőségeit keresné.

A szerkesztőség kezdetben arra vállalkozott, hogy a magyar irodalomról (és irodalmi intézményrendszerről) való beszédmódot kibillentse a polgári nyilvánosság keretei közül, majd ez kiegészült a kritikai elméletek, a társadalomkritika és a lakhatási, feminista és kurd önrendelkezésért folyó aktivizmus bemutatásával. A szerkesztőség a magyarországi és a román nyelvű antikapitalista közegek összekapcsolását és egy sajátosan erdélyi magyar nézőpont felmutatását is célozza.

Az új szem oldalára átmentették a régi oldal írásait is. (Mérce)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.