Megakadályozná a skót transz-törvény módosítását az Egyesült Királyság

jog
január 16., 18:19
comments 2

A skót parlament decemberben szavazta meg, hogy 16 éves kortól kérvényezhessék az emberek a nemük megváltoztatását, illetve, hogy ehhez ne kelljen orvosnak diagnosztizálnia náluk a nemi diszfóriát, vagyis nemi identitás zavart. A brit kormány azonban hétfőn úgy döntött, a keddi ülésen várhatóan megvétózza a törvényjavaslatot, írja a BBC, amely az egész Egyesült Királyságot érintené.

A vétóhoz először használhatják az úgynevezett 35. cikkelyt, ami megakadályozza, hogy egy skót javaslat jogerősen törvénnyé váljon. A skót kormány a hírrel egyidőben belengette, hogy a vitatott javaslat - amelynek célja, hogy valamivel megkönnyítse és felgyorsítsa a nemváltoztatás folyamatát, amely egyébként is törvényes az országban - blokkolására válaszul jogi lépéseket helyeznek kilátásba. Westminsteri politikusok és a javaslat kritikusai az esélyegyenlőségi törekvéseiket is féltik a lap szerint: egy miniszteri nyilatkozat szerint amennyiben „bárki lehet nő”, az negatív hatással lehet a nők esélyegyenlőségéért tett erőfeszítésekre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.