Fehéroroszországban újabb eljárás indult a bebörtönzött Szjarhej Cihanouszki ellen

külföld
2023 január 16., 18:06

A fehérorosz hatóságok újabb eljárást indítottak a börtönben ülő Szjarhej Cihanouszki ellenzéki videóblogger ellen.

A 44 éves Szjarhej Cihanouszkit, a litvániai száműzetésben élő volt ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja férjét a vizsgálatvezetők azzal vádolják, hogy megsértette a börtönszabályzatot, konfliktust provokált, és módszeresen megtagadta az utasítások teljesítését. Ha bűnösnek találják, börtönbüntetését akár két évvel is meghosszabbíthatják.

Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én.
photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én. Fotó: ROMAN VONDROUS/AFP

A férfit 2021 decemberében 18 év börtönre ítélték tömeges zavargások szervezése, gyűlöletkeltés, a közrend megzavarása és a választási bizottság bojkottálása címén.

Szjarhej Cihanouszkit 2020-ban tartóztatták le. Arra készült, hogy indul az elnökválasztáson Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kihívójaként. A videóblogger azutén vált közismertté, hogy egy mesebeli bajszos csótányhoz hasonlította Aljakszandr Lukasenkát. Az elnökválasztást végül az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka elcsalta és megnyerte.

A lemondását követelő tömegtüntetéseket kemény kézzel verték le, a rendőrség több mint 35 ezer tiltakozót állított elő, és ezreket bántalmazott. Többtucatnyi médiumot és civil szervezetet tiltottak be. Jogvédő szervezetek szerint 1500 politikai fogoly ül börtönben Fehéroroszországban.

Szjarhej Cihanouszki felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja, aki átvette férje szerepét az ellenzék elnökjelöltjeként, Litvániában keresett menedéket az üldöztetés elől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.