Különbíróságot hozna létre a német külügyminiszter, hogy felelősségre vonhassák Putyint

háború
2023 január 16., 19:25
comments 8

Nemzetközi törvényszék, mintegy különbíróság létrehozását kezdeményezné Annalena Baerbock német külügyminiszter, hogy háborús bűnök miatt felelősségre vonják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, írja a Politico. A hágai Nemzetközi Bíróságon jogi „kiskapu” miatt ugyanis Putyin nem vonható felelősségre.

Annalena Baerbock német külügyminiszter
photo_camera Annalena Baerbock német külügyminiszter Fotó: THOMAS KOEHLER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az orosz elnök elítélhetőségével kapcsolatban a két legellentmondásosabb kérdés az államfői mentesség és az agresszió: alapesetben ugyanis egy másik ország hivatalban lévő államfőjével és néhány más, magas rangú vezetőjével - így külügyminiszterrel, hadügyminiszterrel - szemben nem indítható eljárás külföldről, mert az államok szuverenitása nem korlátozható, egyetlen állam sem ítélkezhet egy másik fölött. Mivel Oroszország is tagja a Nemzetközi Bíróságnak, könnyedén megvétózhatna egy ilyen lépést.

A jelenlegi ismereteink alapján Putyint Ukrajna megtámadásáért és az ott elkövetett bűncselekményekért felelősségre lehet vonni, de csak abban az esetben, ha van rá politikai akarat, mondta a 444-nek nemrég Hoffmann Tamás nemzetközi jogász, akivel Putyin büntethetőségét jártuk körbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.