Legalább 30 áldozata van a kilencemeletes lakóház elleni orosz rakétatámadásnak Dnyipróban

külföld
2023 január 16., 06:28

Kevés esélye van annak, hogy további túlélőket sikerül találni annak a lakóháznak a romjai alatt Dnyipróban, amit az oroszok szombaton lőttek ki egy hajóelhárító rakétával. A helyi kormányzóság tájékoztatása szerint az orosz támadásnak 30 halálos áldozatáról tudni eddig, és több mint 30 ember került kórházba, köztük 12 ember súlyos sérülésekkel.

photo_camera Fotó: SERGEI CHUZAVKOV/AFP

A kilencemeletes épület romjai alatt további 30-40 ember ragadhatott, de a fagyos hideg miatt kevés esély van a túlélésükre, közölte a város polgármestere, Boris Filatov a Reuters hírügynökségnek, ugyanakkor a mentőalakulatok továbbra is keresik az esetleges túlélőket.

photo_camera Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán légvédelem szerint a lakóházat egy orosz Kh-22-es rakéta találta el, mellyel szemben az ukránok nem rendelkeznek megfelelő légvédelmi eszközökkel, és mely ismerten pontatlan rakéta, a szovjetek a hidegháború során fejlesztették ki, elsősorban hadihajók ellen.

A szombat délelőtt becsapódott rakéta hatalmas pusztítást okozott, az épület teljes alapszerkezete odalett. A CNN helyszíni riportjában egy közeli épületben élő ukrán nő azt mondta, hogy a becsapódástól remegtek az épületének a falai. Mivel a lánya éppen kinn játszott, kirohant hozzá, és ahogy egyre közelebb jutott a lerombolt épülethez, egyre inkább úgy érezte, mintha a poklot látná.

A civil lakóépület elleni brutális támadást elítélte a nemzetközi közösség számos tagja is, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök embertelen háborús bűnökről beszélt.

link Forrás
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.