Legalább 30 áldozata van a kilencemeletes lakóház elleni orosz rakétatámadásnak Dnyipróban

külföld
2023 január 16., 05:28
comments 9

Kevés esélye van annak, hogy további túlélőket sikerül találni annak a lakóháznak a romjai alatt Dnyipróban, amit az oroszok szombaton lőttek ki egy hajóelhárító rakétával. A helyi kormányzóság tájékoztatása szerint az orosz támadásnak 30 halálos áldozatáról tudni eddig, és több mint 30 ember került kórházba, köztük 12 ember súlyos sérülésekkel.

photo_camera Fotó: SERGEI CHUZAVKOV/AFP

A kilencemeletes épület romjai alatt további 30-40 ember ragadhatott, de a fagyos hideg miatt kevés esély van a túlélésükre, közölte a város polgármestere, Boris Filatov a Reuters hírügynökségnek, ugyanakkor a mentőalakulatok továbbra is keresik az esetleges túlélőket.

photo_camera Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán légvédelem szerint a lakóházat egy orosz Kh-22-es rakéta találta el, mellyel szemben az ukránok nem rendelkeznek megfelelő légvédelmi eszközökkel, és mely ismerten pontatlan rakéta, a szovjetek a hidegháború során fejlesztették ki, elsősorban hadihajók ellen.

A szombat délelőtt becsapódott rakéta hatalmas pusztítást okozott, az épület teljes alapszerkezete odalett. A CNN helyszíni riportjában egy közeli épületben élő ukrán nő azt mondta, hogy a becsapódástól remegtek az épületének a falai. Mivel a lánya éppen kinn játszott, kirohant hozzá, és ahogy egyre közelebb jutott a lerombolt épülethez, egyre inkább úgy érezte, mintha a poklot látná.

A civil lakóépület elleni brutális támadást elítélte a nemzetközi közösség számos tagja is, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök embertelen háborús bűnökről beszélt.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.