Lemondott a német védelmi miniszter

külföld
január 16., 9:50
comments 27

Bejelentette távozását Christine Lambrecht német védelmi miniszter, írja a Guardian hírügynökségi beszámolók alapján. Az elmúlt időszakban Lambrecht sok kritikát kapott azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e levezényelni a német haderő reformját, ami az Ukrajna ellen indított orosz háború következtében vált fontos kérdéssé.

photo_camera Christine Lambrecht német védelmi miniszter október 8-án. Fotó: Petras Malukas/AFP

Lambrecht maga jelentette be közleményében, hogy kérte menesztését a kancellár Olaf Scholztól. Mindketten a kormányzó szociáldemokrata párt tagjai.

Mint a Guardian megjegyzi, Németországon egyre nagyobb a nyomás, hogy növeljék az Ukrajnának szánt katonai segítséget, illetve sok kérdés felmerült a német hadsereg képességével és állapotával kapcsolatban is. Legutóbb azután, hogy számos Puma páncélozott szállítóharcjármű dőlt ki egy közelmúltbeli hadgyakorlat során.

Aggályként merült fel az is, hogy a parlament hiába hagyott jóvá nagyon jelentős összegeket haderő-fejlesztésre, lassan haladt előre a folyamat. Emellett sok kritikát kapott az újévi videós üzenetéért is, melyben megköszönte a katonák egész éves munkáját, de alig lehetett hallani szavait a háttérben zajló tűzijáték és petárdázás miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt