Zelenszkij jobbkezének fejét követelik az ukránok, mert olyat mondott a dnyiprói tragédiáról, amit nem kellett volna

háború
2023 január 16., 12:36

„A rakétát lelőtték, eltalálta a lépcsőházat, felrobbant – mondta Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó szombaton, Mark Fejgin műsorában a YouTube-on, amelyben rendszeresen szerepel. Majd hozzátette: – Nagy gondot okoznak a gyilkos gázok, ez is azt mutatja, hogy H-22-esről van szó, azt rendkívül mérgező üzemanyaggal töltik fel. Újabb és újabb vizsgálatokra van szükség, de feltételezhető, hogy a katasztrófa méreteiben ez is szerepet játszott.”

photo_camera Fotó: MYKOLA MIAKSHYKOV/NurPhoto via AFP

Ezek azok a mondatok a Meduza összefoglalója szerint, amelyek igen jelentős hullámokat gerjesztettek az orosz és az ukrán nyilvánosságban egyaránt. Az ukrán légvédelem tragédiában való „közreműködésére” vonatkozó állítást ugyanis haladéktalanul felkapta a háborúpárti orosz média a népszerű Telegram-csatornákkal karöltve, ezzel is igazolva, hogy a január 14-ei rakétatámadások során senki sem akart civil célpontokat támadni – a honvédelmi minisztérium eredményesnek nyilvánította az akciót, melyben állítólag katonai és ipari célpontok sokaságát semmisítették meg –, a dnyiprói tragédia tehát úgymond az ellenség hibájából következett be.

photo_camera Balról Fejgin, jobbról Aresztovics, aki éppen fáradt

Mint arról a 444 is beszámolt, a kelet-ukrajnai nagyvárosban egy stratégiai bombázóról kilőtt H-22-es hiperszonikus rakéta – ezt eredetileg nagy méretű hadihajók kilövésére fejlesztették ki – talált el egy kilencemeletes panelépületet szombat délután, teljes egészében megsemmisítve az egyik lépcsőházát. Az épületet úgy kell elképzelni, mint a Flórián téri „faluházat” Budapesten, nagyon sokan, összesen ezerhétszázan éltek benne. Mivel hétvége volt, és délután, a legtöbben otthon tartózkodtak, így a becsapódás és a robbanás több mint harminc embert megölt, de hétfőn délelőtt is több mint negyven lakót tartottak még nyilván eltűntként, az áldozatok száma tehát bizonyára növekedni fog.

A tragédia árnyékában bontakozott ki a polémia Olekszij Aresztovics elszólásáról, mivel az ukrán közvélemény úgy érzékelte hogy Volodimir Zelenszkij egyik jobbkeze megpróbálta áthárítani az agresszor egyértelmű felelősségét a honvédő fegyveres erőkre.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.