Az orosz hatóságok a friss Nobel-békedíjas Memorial vezetőjét a nácizmus rehabilitálásával gyanúsíthatják

FASIZMUS
2023 január 17., 16:59

A REN és a Baza rendészeti forrásai szerint az Oroszországi Föderáció Nyomozó Bizottsága ellenőrzést indított Jan Racsinszkij, a Memorial nemzetközi szervezet igazgatótanácsának elnöke ellen a „nácizmus rehabilitálásának” gyanújával – írja a Meduza.

Az ellenőrzés oka a források szerint Racsinszkij 2021. január 25-i Facebook-bejegyzése volt, amiben az emberi jogi aktivista azt írta, hogy a II. világháború kitöréséért Hitler és Sztálin is felelős volt. (Mint az közismert, Lengyelországot a Harmadik Birodalom után a Szovjetunió is lerohanta.)

A REN forrása szerint Racsinszkijt a Büntető Törvénykönyv „a nácizmus rehabilitációjáról” szóló cikke 2. részének „c” bekezdése alapján ellenőrzik, ami 2-5 millió rubelig terjedő pénzbírságot vagy kényszermunkát, illetve 5 évig terjedő szabadságvesztést ír elő. A kényszermunka vagy szabadságvesztés – a Btk.-ból következően – bizonyos tisztségek betöltésére vagy bizonyos tevékenységek végzésére való jogosultságtól való megfosztással jár, legfeljebb öt évig.

Jan Racsinszkij 2022. december 10-én Oslóban.
photo_camera Jan Racsinszkij 2022. december 10-én Oslóban. Fotó: Szergej Gapon/AFP

Racsinszkij decemberben megkapta a Nobel-békedíjat, amit a Memorialnak ítéltek oda fehérorosz és ukrán emberi jogi aktivistákkal együtt. Az orosz hatóságok azt „ajánlották” Racsinszkijnek – aki 2018 óta Memorial Nemzetközi Társaság igazgatótanácsának elnöke –, hogy ne fogadja el a kitüntetést.

A Memorial emberi jogi szervezet több mint 30 éve dolgozik Oroszországban azon, hogy a szovjet politikai elnyomás áldozatainak sorsáról minél többet kiderítsen és nekik emléket állítson. De a szervezet nem korlátozta a tevékenységét a múlt feltárására, az emberi jogok mai oroszországi elnyomása ellen is felszólalt. Nem csoda, hogy a szervezetnek meg kellett szüntetnie a működését Oroszországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.