Napi 160 millió eurót vesztettek az oroszok eddig az olajszankciókon

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
január 17., 09:38
comments 17

A Helsinki központtal működő CREA nevű kutatóintézet kiszámolta, hogy decemberben és január elején hogyan alakult az oroszok bevétele fosszilis energiahordozókból. Azért különösen érdekesek ezek az adatok, mert december 5-én léptek hatályba az első, olajra vonatkozó EU-s szankciók, illetve aznap lépett életbe a nyugati szövetségesek által bevezetett olajársapka is.

A szankció azt jelenti, hogy december 5-e óta az EU területére nem lehet tankerhajókkal Oroszországban bányászott nyersolajat behozni (kivétel egy bolgár kikötő); az ársapka pedig azt jelenti, hogy a G7-országok, az EU és Ausztrália cégei nem vehetnek részt olyan kereskedelmi ügyletben, amely során 60 dollár / hordó árnál drágábban adnak el orosz nyersolajat bárkinek a világon. Ez elsősorban a biztosítótársaságok és hajózási vállalatok, illetve pénzügyi szolgáltatók esetében érinti érzékenyen az orosz olajkereskedelmet, hiszen például a teljes orosz - kínai olajüzletet brit cégek biztosítják.

Mínusz 160 millió euró naponta

Az intézkedések nyomán 2022 decemberében és 2023 január elején naponta 160 millió euró veszteség érte Oroszországot (közel 65 milliárd forint), állapította meg a CREA. Azonban még így is napi 640 millió euró bevétele volt decemberben Oroszországnak fosszilis energiahordozókból, azaz olajból, olajszármazékokból, földgázból és szénből.

A háború kitörését követő héten, 2022 március első napjaiban, még 1 milliárd euró felett volt a napi bevételük ugyanezekből a termékekből. Azóta az EU már nem vásárol szenet, nyersolajat, illetve az oroszok maguk korlátozták a vezetékes gáz eladását az EU irányába.

A háború első évfordulójára megfeleződhet az orosz energiabevétel

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt