Csalási botrány rázza meg a sznúkervilágot: egyszerre függesztettek fel 10 kínai versenyzőt

sport
2023 január 18., 17:23
photo_camera Jen Ping-tao Fotó: LI YING/Xinhua via AFP

Egyszerre tíz kínai sztársnookeres ellen folyik vizsgálat WPBSA nevű biliárd- és sznúker világszervezetnél - jelenti a BBC. A sportolókat csalással, meccsek eredményének manipulálásával, tiltott fogadással és vetélytársak lefizetésével gyanúsítják, ennek ellenére egyelőre nem tettek rendőrségi feljelentést, vagyis a vizsgálat jelenleg szövetségi keretek között zajlik.

Egy játékost, Liang Ven-pót már tavaly októberben felfüggesztettek, most 9 társukra terjesztették ki ezt a szankciót.

Az érintettek közül a legnagyobb sztár talán a csodagyerekként indult Jen Ping-tao, aki 2021-ben megnyerte a Masterst. Jen Ping-tao első felnőtt címét mindössze 14 évesen szerezte meg, amikor 2014-ben ő győzött az ISBF által szervezett amatőr világbajnokságon. Ő pillanatnyilag a második legmagasabban rangsorolt kínai sznúkeres, 16.. az aktuális világranglistán.

Ha tényleg csalt, nem azért tette, mert éhezett. A ranglistát ugyanis az elmúlt két év összesített versenynyereményei alapján állítják össze úgy, hogy a meghívásos tornákon nyert összegek, illetve a magas breakekért felajánlott összegek ebben még nincsenek is benne. Ez alapján az egykori csodagyerek az elmúlt 24 hónapban minimum 105 és fél millió forintnak megfelelő összeget keresett. Őt egyébként eredménymanipulálással és tiltott fogadással is gyanúsítják.

A másik megvádolt nagy sztár az a Csao Hszin-tung, aki 2021-ben megnyerte az Egyesült Királyság bajnokságát, 2022-ben pedig a német profi Masters-tornán diadalmaskodott. Ő 9. a toplistán, és szintén fogadással, valamint eredménymanipulálással gyanúsítják. Ő 187 és fél millió forintnak megfelelő összeget keresett legalább az elmúlt 2 évben

A két sztár egyben a két legmagasabban rangsorolt, legtöbbet kereső kínai játékos.

Íme a vizsgálat alatt állók teljes listája, zárójelben a ranglistás helyezésükkel.

Liang Ven-po (56.), a 2015-ös UK Championship döntőse
Jen Ping-tao (16.)
Csao Hszin-tung (9.)
Li Hang (64.)
Lu Ning (46.) elődöntős volt a 2020-as UK Championshipen
Csao Csien-kang (82.)
Csen Ce-fan (93.)
Csang Ping-jü (77.)
Csao Csien-po (amatőr)
Pa Lang-ning (125.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.