Negyven katonát rúgtak ki a brazil elnöki palota ostroma után

külföld
2023 január 18., 16:47

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a január 8-i zavargások után azzal vádolta Jair Bolsonaro szövetségeseit, hogy összejátszottak azokkal, akik középületeket ostromoltak meg az ország fővárosában. Egyben azt ígérte, átvilágítják az elnöki palota alkalmazottait, mert szerinte valakik beengedték Bolsonaro támogatóit, és ebben a sokan lehettek bűnrészesek a katonai rendőrségnél.

Egy keddi rendelettel aztán 40 katonát küldtek el a palotától. Pár nappal korábban mulasztás és összejátszás gyanújával letartóztatták Anderson Torrest, Bolsonaro volt igazságügyi miniszterét, aki a főváros közbiztonságáért felelt a kormányzati épületek egy héttel ezelőtti lerohanása idején. A brazil rendőrség csütörtökön Torres otthonában talált egy rendelettervezetet, ami szerintük az októberi választások eredményébe való beavatkozást célzó javaslatnak tűnt. A választást Bolsonaro elveszítette Luiz Inacio Lula da Silvával szemben. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.