Bencsik András nem érti, hol van itt az orosz agresszió

POLITIKA
2023 január 19., 16:12

A Demokrata lovagkereszttel kitüntetett főszerkesztője elé került Olaf Scholz Foreign Affairsben megjelent cikke, amiben a német kancellár arról írt, hogy meg kell állítani Oroszország revansista imperializmusát, ezért a kormánya első döntéseként közel 100 milliárdos alapot hozott létre a német hadsereg fejlesztésére. Scholz azt is megjegyezte: „A németek az ukránok oldalán állnak, miközben megvédik az országukat az orosz agresszióval szemben.”

A megjegyzés miatt Bencsik András, aki inkább az Egyesült Államoknak üzenne hadat, felháborodott vezércikkben kérte számon, hogy miért vádolják ilyesmivel az oroszokat: „Orosz agresszió? A gázszerződéseket a németek mondták fel. Az oroszok tulajdonában álló északi tengeri gázvezetéket, mint tudjuk, az »izlandi bálnavadászok« robbantották fel...

A szankciókat az unió vezette be. Hol van itt az orosz agresszió?”

A cikk további részében Bencsik az orosz elvárásoknak megfelelően csak „különleges katonai műveletnek” nevezi az Ukrajna elleni inváziót.

A korábbi megnyilvánulásaiból ugyanakkor feltételezhetjük, hogy a kormánypárti hetilap főszerkesztője tavaly február óta már értesült az ukrajnai eseményekről, de nem volt biztos abban, hogy pontosan ki támadott meg kit. 2022. február 24-e előtt abban bízott, elkerülhető a konfliktus, az Orbán–Putyin találkozó után úgy érezte, közel volt a háború, de Orbán bátorságának hála, az ő közbenjárására megúsztuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.