Bayer Zsolték arról beszélgettek, talán nem is az oroszok mészárolnak Ukrajnában

háború
2022 április 11., 07:03

„Félve, de fölteszem azt a kérdést, nem kizárva, de azért a gondolkodás jogát megtartva: ti biztosak vagytok benne, hogy ezt az oroszok csinálták?” - kérdezte Bayer Zsolt fideszes publicista a Sajtóklub vasárnapi adásában, miután az elmúlt napokban több Kijev-környéki városban civilek holttesteire, tömegsírokra, mészárlás nyomaira bukkantak.

„Nem, nem vagyok biztos, mert én innen nem tudom megítélni, a médiának pedig nem hiszek, főleg nem a nemzetközi médiának” - válaszolta Bencsik András, a Demokrata című kormánypárti lap főszerkesztője. Szerinte borzasztó, ha ártatlan civileket ölnek, de annyi hazugság van, hogy „nagyon óvatosnak kell lenni”.

link Forrás

Miután Oroszország a hadműveletei elakadása miatt eredeti céljait feladva lemondott Kijev elfoglalásáról, és visszavonta csapatait a főváros környékéről, az ukránok polgári áldozatok maradványait találták az utcákon. Sokakat nyilvánvalóan fejbe lőttek, és voltak, akiket az alapján, hogy a kezük hátra volt kötözve, a nyílt utcán végezhettek ki. Azóta tömegsírokra bukkantak Bucsában és más városokban is.

Az oroszok erre azt állították, valójában az ukránok végezték ki saját civiljeiket, ami műhold- és drónfelvételek alapján is egyértelműen cáfolható. Az oroszok azt is tagadják, hogy rakétákat lőttek volna a civilekkel teli, kramatorszki vasútállomásra, de érveik ebben az esetben is hamisak. Hitelesített drónfelvétel mutatja például azt is, ahogy egy orosz tankból lelőttek egy biciklijével sétáló ukrán civilt.

Lemészárolt bucsai polgárok bezsákolt holttestei egy április 3-án, a város felszabadítása után feltárt tömegsírban.
photo_camera Lemészárolt bucsai polgárok bezsákolt holttestei egy április 3-án, a város felszabadítása után feltárt tömegsírban. Fotó: NARCISO CONTRERAS/Anadolu Agency via AFP

Bencsik ezután olyan nemzetközi törekvésről beszélt, amelynek célja Oroszország és Európa teljes elszakítása egymástól. A fenti bizonyítékok ellenére szerinte „aránytalan ez a brutális törekvés ahhoz képest, ami ott zajlik”. Majd így folytatta:

„Az embernek van egy olyan érzése, hogy majd egyszer azért jó lenne kideríteni, hogy tulajdonképpen ki támadott meg kit, és kinek mi a célja ezzel a háborúval.”Bayer erre hangsúlyozta, hogy „láttunk már brutalitást az oroszoktól”, de ha az a kérdés, kinek volna ez az érdeke, akkor „hogy nem az oroszoknak, az fix”. Ebben Gajdics Ottó is egyetértett, szerinte az oroszoknak nem a civilek vannak az útjukban. (Pedig a szíriai háborúban is látható volt, hogy az orosz hadsereg nem véletlenül, hanem stratégiája részeként bombázott civil létesítményeket.)

Bayer végül összefoglalta, hogy nem hisz senkinek: a független, nyugati médiának a legkevésbé, az ukrán elnöknek és a médiának egyáltalán nem, és „az oroszoknak is nehezen, bizonyos ügyekben”.Miközben a nyugati világ vezetői háborús bűnökről beszélnek, szombaton egy másik HírTV-s műsorban is arról beszéltek, hogy az oroszok igyekeznek kímélni a polgári lakosságot.

Bayer Zsolt az elmúlt hetekben több hamis orosz háborús propagandaanyagot osztott meg a blogján, majd miután a Lakmusz szembesítette ezzel, részben elismerte, hogy hibázott.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.