„Az oroszok, amennyire lehet, próbálják a polgári lakosságot kímélni”

Média
2022 április 10., 16:17
comments 25

Komoly hadpolitikai elemezgetésbe bonyolódtak a kormány és a Fidesz fizetett elemzői a Hír TV szombati beszélgetős műsorában, a Vezércikkben, amit Apáti Bence balett-táncos vezetett.

Vendég volt Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány egyik igazgatója és Dézsy Zoltán, az Elment az Öszöd című nagy sikerű film rendezője - két ismert katonapolitikai szakértő - , valamint Lánczi Tamás, Navracsics Tibor egykori kabinetfőnöke, Schmidt Mária egykori és Habony Árpád örökös mindenese, a Figyelő volt főszerkesztője, aki jelenleg az MTVA online igazgatóságát vezeti.

Lánczinak nem tetszik az ukrán hozzáállás ebben a háborúban, szerinte bár elvileg Ukrajna az áldozat, ehhez képest olyan fenyegető hangnemben beszél, hogy minden igaz magyar zsebében attól kinyílik a bicska. Az elemző-tanácsadó furcsállja, hogy Ukrajnának pont az 1945-ben megtépázott magyar sereg (!) fegyvereire van szüksége, és minden áron be akarja cibálni a háborúba Magyarországot.

A civil áldozatokkal kapcsolatban az elemző azt mondta, nagyon sokat dezinformálnak az ukránok - a valódi háborúval párhuzamosan információs háború is zajlik -, ezért érdemes óvatosnak lenni, mielőtt az ember ítéletet mond a történtekről. Egyébként is vannak részletek Lánczi szerint, amik egy irányba mutatnak:

link Forrás

Lánczi tényellenőrzésére talán nem érdemes túlzott energiát fektetni, de azt érdemes elismételni, hogy Harkivban, Mariupolban és több más ukrán városban az orosz sereg épp ezeket a lakossági infrastruktúrákat - víz- és gázellátást - kezdte támadni elsőként. (A teljes adást itt lehet megtekinteni.)

Szülőotthonokat, kórházakat, színházakat és egyéb civil menedékeket értek támadások. Az ENSZ statisztikái szerint legalább 1611 civil halt már meg a háborúban, közülük 131 gyerek, és ezek a számok rendszerint alábecsülik a tényleges veszteségeket. Az ukrán főügyész szerint több mint 5000 olyan halálesetről tudnak, ami háborús bűncselekmény lehet.

A nagy kímélés közepette minden negyedik ukrán volt már kénytelen elhagyni otthonát. Az ENSZ adatai szerint 4,3 millióan menekültek valamelyik szomszédos országon keresztül, további 6,5 millió ember pedig egyelőre országon belül keresett magának menedéket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.