Emberek radiátort csapolnak, hogy vízhez jussanak - Mariupol a humanitárius katasztrófa szélén

március 13., vasárnap 15:25
3
Evakuált lakosok Mariupolban Fotó: VLADIMIR RODIONOV/Sputnik via AFP

Mariupolban összesen 2187 ember halt meg azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. A városi tanács közölte ezt az adatot vasárnap. Az alpolgármester csütörtökön még „csak” 1200-ról beszélt.

A Vöröskereszt azt közölte, hogy az emberek nem jutnak gyógyszerhez, nincs fűtés, áram és gáz, a civilek evakuálása többször meghiúsult.

A kikötővárosban az élelmiszer és a víz napok óta fogytán van. Egyes lakosok már a radiátorokat csapolják le, hogy vízhez jussanak a túléléshez.

Vasárnap délben közölt televíziós beszédében Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy már csak órák kérdése, és megérkezik a humanitárius segítség a városba.

Az elnök a nyilatkozatában arról beszélt, hogy a humanitárius folyosókon keresztül közel 125 000 embert evakuáltak már konfliktusövezetekből. A kormány prioritása most Mariupol, ami a humanitárius katasztrófa szélére sodródott. 400 ezer ember rekedt a városban.

Ukrajna kormánya egy humanitárius ellátó konvojt indított a városba, ami nagyjából ezekben az órákban érkezik meg.

Mariupolban többek között egy szülészeti kórházat is teljesen lebombáztak. 17-en megsebesültek a támadás miatt.

A városi tanács szerint legalább 22 bombatámadás érte a várost, ezzel összesen már több mint 100 bombát dobtak az oroszok Mariupolra.

Szombaton írtunk arról, hogy a kikötővárost teljesen körbekerítették az oroszok, és lassan alig van arról tudomása a külvilágnak, hogy mi is történik Mariupolban.

Jevgenyij Maloletka képei alapján a helyzet egészen drámai. A városban már a hét elején tömegsírokat ástak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt