Legalább 1200 halott civilről beszélt Mariupol alpolgármestere

háború
2022 március 10., 12:42
comments 3

A mariupoli önkormányzat legalább 1200 civil áldozatról tud biztosan a minden oldalról minden elképzelhető nehézfegyverrel lőtt dél-ukrajnai városban, de ennél jóval többen heverhetnek holtan a romok alatt - állította Szergej Orlov alpolgármester egy videókonferencián, amit az ostromlott városok vezetői tartottak.

Bár a háborús felek minden ilyen információját érdemes fenntartással kezelni, így ezt is, Mariupol esetében független források is arra utalnak, hogy az orosz hadsereg itt kivételesen sok civilt ölhetett meg.

Amikor a brit Channel 4 stábja kedden a városban forgatott, a csatorna riportere szemtanúként azt mondta, hogy több száz holttest heverhet a városban, amit még senki sem tudott összegyűjteni. Orlov alpolgármester a brit tévéseknek azt mondta, hogy hétfőn kellett először tömegsírt ásniuk, akkor 33 embert temettek el egyszerre, de nagyon sok lehet odakinn a halott, képtelenség összeszámolni.

link Forrás

A folyamatos bombázás-rakétázás közben az oroszok sorra pusztítják el a város kórházait, szerdán világszintű felháborodást keltve egy gyermekkorház-szülészotthonra mértek brutális csapást.

Az oroszok hosszú ideje tartják ostrom alatt a várost, és hiába ígérték hat napon át azt, hogy napközben engedik elmenni az embereket, minden egyes alkalommal megszegték a szavukat, és tűz alatt tartották a menekülő útvonalakat, vagy aláaknázták azokat vagy nem engedték be a lakosság elszállítására érkezett buszokat. A távozni próbáló személyautókra is rálőttek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.