18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Pokoli szenvedést szabadít az ukrán civilekre az orosz invázió

háború
2022 március 12., 15:00
comments 11

A háború második hetének elején lehetett már látni, hogy az orosz hadsereg a kezdeti relatív óvatosság után sokkal brutálisabb üzemmódba kapcsol. Miután az ukrán ellenállás meghiúsította Vlagyimir Putyin eredeti tervét, következtek a civil lakosság elleni kegyetlen támadások. Ez a taktika része.

A helyszínről egyre több beszámoló érkezik arról, mit jelent az ukrajnai civilek számára ez a gyakorlatban. Egyáltalán nem túlzás azt mondani: az orosz hadsereg a poklot szabadította olyan emberekre, akik 2-3 héttel ezelőtt még egészen hasonló hétköznapokat éltek át, mint bármelyikünk.

Harkiv

photo_camera Fotó: ANDREA CARRUBBA/Anadolu Agency via AFP

Az orosz határtól körülbelül 30 kilométerre fekvő, másfél milliós Harkiv esetében az egyik legmegdöbbentőbb, hogy döntően orosz anyanyelvűek lakta városról van szó – Puytin hivatalosan részben az ő védelmükben indította a háborút. Amikor 2014-ben a tüntetők elkergették Viktor Janukovics Putyin-párti elnököt, először még Harkivba menekült, mert ezt érezte hazai pályának, és valóban, oroszpárti tüntetések fogadták akkor. Az Orosz Birodalom történelmi városáról van szó. Putyin arra számított, itt tárt karokkal fogadják majd a katonáit, de nem ez történt.

Ahogy a városból megrázó riportot közlő Wall Street Journal írja, a harkiviak tapasztalatait az elmúlt években jelentősen befolyásolta, hogy akár százezren is ide menekülhettek a donyecki és luhanszki területekről, és beszámoltak az oroszok helyi szövetségeseinek ottani brutalitásáról. Ám azt a rémálmaikban sem gondolták volna, hogy az oroszok, akiket testvéreiknek tekintenek, ezt művelik velük, mondja a WSJ riportjában Ihor Tyerehov polgármester.

photo_camera Fotó: ANDREA CARRUBBA/Anadolu Agency via AFP

A város bombázásának és ágyúzásának több száz halálos áldozata lehet. A belváros történelmi épületeit szétbombázták, az emberek a metróban húzzák meg magukat, mert csak itt biztonságos. A Channel 4 is közölt felvételeket a városból: a gyerekek a metrókocsikban töltik az éjszakát, mert ott egy kicsivel melegebb van, mint simán csak az állomásokon. (A harkivi rész 10:20-tól.)

photo_camera Fotó: ANDREA CARRUBBA/Anadolu Agency via AFP

Mariupol

Orosz lövedék becsapódása egy lakóházba a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 11-én
photo_camera Fotó: Jevgenyij Maloletka/MTI/AP

Harkiv még nincs teljesen körbezárva, a tengerparti, félmilliós Mariupol már igen, így teljes képünk nincs arról, hogy mi történik ott. Az eddig megjelent fotók (a városból fotózó Jevgenyij Maloletka képeinek egy részét tényleg csak a legerősebb idegzetűeknek ajánljuk) és videók (itt történt a gyerekkórház bombázása) viszont mutatják, hogy itt is borzalmas a helyzet. A város polgármestere szerint már több ezer halott is lehet – ezt más forrásból nem lehet megerősíteni, de az biztos, hogy már a hét elején tömegsírokat kellett ásni.

photo_camera Fotó: Jevgenyij Maloletka/MTI/AP

A Vöröskereszt Mariupolban dolgozó munkatársa arról számolt be, az emberek nem jutnak gyógyszerhez, nincs fűtés, áram és gáz, a civilek evakuálása többször meghiúsult.

Csernyihiv

photo_camera Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Szombaton írtunk arról a BBC beszámolója alapján, hogy egyre rosszabb a helyzet a folyamatosan bombázott észak-ukrajnai városban, Csernyihivben. A háború előtt 300 ezres város nagy részében nincs gáz, villany és víz, a civilek készletei kezdenek elfogyni. Csernyihivet körbevették az orosz csapatok.

Itt történt eddig az egyik legtöbb civil áldozattal járó támadás, 47-en haltak meg, amikor egy orosz repülő többek között kenyérért sorban álló civileket bombázott március elején. Az Amnesty International szerint a támadást háborús bűncselekményként kellene kivizsgálnia a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

A Kijev közelében lévő Bucsából is apokaliptikus riportot közölt a BBC, többek között egy hetvenes férfival, aki bevásárlókocsival indult benzin keresni a szétlőtt utcákon. Egyes hírek szerint már itt is tömegsírokat kellett ásni. A héten rakétatámadás érte Szumi városát is, akkor tíz civil halhatott meg.

Ukrajnát az ENSZ szerint eddig két és fél millióan hagyták el a háború kezdete óta, az országon belül további kétmillióan menekültek máshová otthonukból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.