Benyújtották a parlamentnek a költségvetést, amit a kormány már úgyis elfogadott egy rendelettel

POLITIKA
január 19., 18:21
comments 3

Csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a parlamentnek a 2023-as költségvetést, amit az év végén a kormány egy rendelettel amúgy már elfogadott, de hagyományőrzésből most a parlamenti képviselőkkel is megnyomatják a gombokat. Ezzel a lépéssel több mint 26 milliárddal növelték a Rogán Antal alá rendelt titkosszolgálatok költségvetését.

A Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése. A kormány emelte a Rezsivédelmi Alap forrásait annak érdekében, hogy megvédje a magyar családokat és vállalkozásokat az elszálló energiaáraktól és fenntartsa a rezsicsökkentést minden magyar család számára az átlagfogyasztás erejéig. Az Alap összege így közel négyszeresére, a tervezett 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelkedik. A költségvetés a 15 százalékos nyugdíjemelés fedezetét is biztosítja, amely a tizenharmadik havi nyugdíjra is vonatkozik. A kedvezőtlen világgazdasági környezet miatt a kormány a központi tartalékot is megemelte: a tervezett 170 milliárd forintról 255 milliárd forintra nő a tartalékok összege.

A módosított költségvetésben a hiány mértéke 2022-höz képest a különleges gázkészlet-vásárlás nélkül számított 4,9 százalékról a GDP 3,9 százalékára csökken.

A Pénzügyminisztérium szerint fontos változás a rendeletben kihirdetett módosításhoz képest, hogy a benyújtott törvényjavaslatban nagyobb arányú államadósság-csökkentéssel számolnak: a GDP-arányos államadósságot 73,5 százalékról 69,7 százalékra javítanák év végére.

Arra számítanak, hogy a magyar gazdaság az év egészében elkerülheti a recessziót, éves szinten 1,5 százalékkal erősödhet, az infláció mértékét az év végére egy számjegyűre szorítanák. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt