Kétmilliós bírságot kapott Sebestyén Balázs és Vadon János műsora, amiért röhögve aláztak egy kolumbiai gyereket

Média
2023 január 19., 07:33

Mészáros Juli kollégám írta meg, hogy az RTL Celeb vagyok, ments ki innen című műsorában Vadon János és Sebestyén Balázs megalázott egy 8-10 éves kolumbiai gyereket.

A cikk után a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálatot indított, most pedig megállapították, hogy „az RTL Klub adásában a műsorvezetők (Vadon János és Sebestyén Balázs) megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek minden alkalommal azt kellett felelnie: „Si señor!” („Igen, uram!”). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott.”

Mint a Médiatanács közleményében írja a vizsgálat megállapította, hogy a jelenet megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A Médiatanács súlyos jogsértést állapított meg és 2 millió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte a műsorszám sugárzásának idősávjában, legalább két alkalommal és a szolgáltató honlapján hét napig folyamatosan. A bírság összegének megállapításakor a testület figyelembe vette, hogy az RTL jelentős befolyásoló erejű, országos vételkörzetű televíziós médiaszolgáltatás.

photo_camera Forrás: RTL Klub

A viccesnek szánt kizsákmányolást úgy vezették fel, hogy leveleket kellene beküldeniük a játékosok táborába, de ők ezt „lusták” elvégezni, ezért kerestek egy helyi gyereket, „aki lelkesen oldja meg a feladatot”.

Ekkor mutatták be Pedrito néven a már említett gyereket. „Ő lesz a mi kis futárunk, és most eligazítjuk” – mondta Vadon, majd lehajolt a gyerekhez, és elkezdte magyarul kérdezgetni a magyarul nem értő gyereket, akinek előtte feltehetően megmondták, hogy minden esetben azt kell mondania: „Sí Señor!”, vagyis „Igen, uram!”.