Medvegyev atomháborúval fenyeget

külföld
2023 január 19., 15:07
comments 27

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint nukleáris háborúhoz vezethet, ha Oroszország elveszíti az ukrajnai háborút, írja a Reuters. Az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese egy Telegram-bejegyzésben reagált a davosi Világgazdasági Fórumra és a pénteki németországi NATO-találkozóra. Posztjában többek között azt kifogásolta, hogy a davosi fórumon többször is elhangzott, hogy „a béke eléréséhez Oroszországnak veszítenie kell”. Szerinte az itt felszólaló döntéshozóknak és a ramsteini NATO-találkozón résztvevő védelmi vezetőknek el kellene gondolkodniuk politikájuk kockázatán.

„Egyik szerencsétlennek sem jut eszébe levonni azt a következtetést, hogy az, ha egy atomhatalom elveszít egy hagyományos háborút, nukleáris háborút idézhet elő. Az atomhatalmak még nem vesztettek el olyan nagy konfliktusokat, amelyektől a létezésük függött. És ennek mindenki számára nyilvánvalónak kellene lennie. Egy olyan nyugati politikusnak is, akiben még megmaradtak az intelligencia nyomai” - írja.

Oroszország ukrajnai inváziója óta Medvegyev többször is fenyegetett már nukleáris apokalipszissel. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ugyanakkor Medvegyev bejegyzései egyáltalán nem jelentik azt, hogy Oroszország új szintre emelné a válságot.

Peszkov szerint a volt orosz elnök megjegyzései összhangban vannak az orosz nukleáris doktrínával, ami lehetővé tesz egy nukleáris csapást „az Orosz Föderáció elleni hagyományos fegyverekkel elkövetett agresszió után, amikor az állam létét fenyegetik”.

Arról, hogyan változott meg az egykor liberálisnak tartott orosz exelnök az ukrajnai háború kezdete óta, bővebben itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.