Banális baki miatt kellett törölni több ezer járatot az USA-ban az amerikai légi hatóság szerint

külföld
2023 január 20., 11:08

Az eredeti magyarázat szerint technikai hiba miatt alakult ki hatalmas káosz az amerikai légi közlekedésben, amikor több ezer járatot töröltek, vagy késleltettek. Csütörtökön azonban kiderült, hogy a reptéri káoszt banális baki okozta. Egy alkalmazott véletlenül fájlokat törölt ki egy adatbázisból (Notam), ami a pilótákat a lehetséges veszélyekre figyelmezteti a repülés útvonalán, közölte az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA).

Fejét vakargató légiutas próbál eligazodni, hogy mikor indulnak a járatok 2023. január 13-án, amikor egy banális baki miatt összeomlott az amerikai légi közlekedés.
photo_camera Fejét vakargató légiutas próbál eligazodni, hogy mikor indulnak a járatok 2023. január 13-án, amikor egy banális baki miatt összeomlott az amerikai légi közlekedés. Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

A baki miatt több mint 11 ezer járat késett, és legalább 1300-at töröltek január 11-én szerdán. Ez az első eset, hogy a 2001 szeptember 11-i támadások óta egy ideig nem engedtek levegőbe járatokat az Egyesült Államokban.

Az FAA szerint az alkalmazott - akik nem neveztek meg - az elsődleges és biztonsági Notam adatbázisok összehangolása közben törölte a repülés biztonságosságához elengedhetetlen fájlokat. Az ügynökség eddig nem találta jelét kibertámadásnak vagy rosszhiszeműségnek, írja az FAA csütörtöki nyilatkozata. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.