Banális baki miatt kellett törölni több ezer járatot az USA-ban az amerikai légi hatóság szerint

külföld
január 20., 11:08
comments 8

Az eredeti magyarázat szerint technikai hiba miatt alakult ki hatalmas káosz az amerikai légi közlekedésben, amikor több ezer járatot töröltek, vagy késleltettek. Csütörtökön azonban kiderült, hogy a reptéri káoszt banális baki okozta. Egy alkalmazott véletlenül fájlokat törölt ki egy adatbázisból (Notam), ami a pilótákat a lehetséges veszélyekre figyelmezteti a repülés útvonalán, közölte az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA).

photo_camera Fejét vakargató légiutas próbál eligazodni, hogy mikor indulnak a járatok 2023. január 13-án, amikor egy banális baki miatt összeomlott az amerikai légi közlekedés. Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

A baki miatt több mint 11 ezer járat késett, és legalább 1300-at töröltek január 11-én szerdán. Ez az első eset, hogy a 2001 szeptember 11-i támadások óta egy ideig nem engedtek levegőbe járatokat az Egyesült Államokban.

Az FAA szerint az alkalmazott - akik nem neveztek meg - az elsődleges és biztonsági Notam adatbázisok összehangolása közben törölte a repülés biztonságosságához elengedhetetlen fájlokat. Az ügynökség eddig nem találta jelét kibertámadásnak vagy rosszhiszeműségnek, írja az FAA csütörtöki nyilatkozata. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt