Franciaország a nagy intenzitású konfliktusokhoz igazítja a katonai kiadásait

háború
január 20., 17:22
comments 2

Emmanuel Macron francia elnök pénteken jelentette be, hogy Franciaország a következő években több mint harmadával növeli a katonai kiadásait, hogy megbirkózzon az évszázad nagy veszélyeivel.

Macron beszélt arról is, hogy a hidegháború utáni korszak békeosztalékának vége, és a 2024-2030-as időszakra tervezett költségvetéssel a hadsereg alkalmazkodik majd a hadsereget a nagy intenzitású konfliktusok lehetőségéhez, amik még sürgetőbbé váltak Oroszország közel 11 hónappal ezelőtti ukrajnai inváziója óta.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Ez a költségvetés a 2019-2025-ös 295 milliárd euróról 413 milliárd euróra emelkedik. Vagyis ekkorra Franciaország katonai kiadásai Macron 2017-es hivatalba lépéséhez képest megduplázódnak. Az elnök elmondta, hogy sok pénzt fognak költani drónokra és a katonai hírszerzésre. A katonai hírszerzés költségvetését 60 százalékkal tervezi növelni. Tavaly ugyanis, miuttán Oroszország lerohanta Ukrajnát, lemondott a francia katonai hírszerzés vezetője, amiért mivel nem sikerült előre jelezni a háborút. Ugyanakkor Macron nem jelentett be újabb fegyverszállítmányokat Ukrajnának.

Macron azt is bejelentette, hogy Franciaország különös figyelmet fog fordítani a tengerentúli területeken való katonai jelenlétére, különösen az Indo-csendes-óceáni térségben, ahol új fenyegetések jelennek meg. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt