Ingyen járhatnak pszichológushoz a szülés utáni depresszióban szenvedő nők Romániában

ÉLET
2023 január 20., 14:22

Ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosít a szülés utáni depresszióban szenvedő nőknek a román egészségügyi törvény még decemberben elfogadott módosítása, írja a Transtelex. Klaus Iohannis államfő a múlt héten hirdette ki a módosítást, ami lehetővé teszi, hogy a kismamák a kórház elhagyása után is ingyenes pszichológiai asszisztenciát igényeljenek.

A korábbi szabályozás szerint csak addig kaphattak ingyenes pszichológusi segítséget a nők, ameddig szülés után a kórházban voltak, mondta a lapnak Csép Éva Andrea, az RMDSZ szociális ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa. Miután a nők kikerültek a kórházból, már csak akkor juthattak ingyenes pszichológusi támogatáshoz, ha azt a pszichiáter javasolta.

photo_camera Fotó: Jorge Salvador/Unsplash

Ezen a helyzeten könnyíthet a módosítás. „Ebben az esetben az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján a kismamák az után is jogosultak a szülés utáni depresszió ingyenes kezelésére, ha kijöttek a kórházból” - mondta a lapnak Csép.

Az eredeti törvénytervezetben a nők a szülést követő négy hónapban lettek volna jogosultak az ingyenes segítségre. A decemberi módosításban azonban már azt írták, hogy addig jár az ingyenes támogatás, ameddig a hozzárendelt költségvetési keret engedi. Hogy mekkora ez a költségkeret, azt még nem tudni.

A törvénymódosítás kezdeményezői indoklásukban egy 2011-es adatra hivatkozva azt írják, hogy Romániában 9-ből 1 nőt érint a szülés utáni depresszió, miközben az ezt átélő nők 86 százaléka nem részesül megfelelő kezelésben. Úgy érvelnek, hogy elsősorban a mentalitásbeli problémák és a bizonytalan anyagi helyzet miatt nem fordulnak segítségért. Ebben hozhat változást a mostani a jogszabálymódosítás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.