Jacinda Ardern a fenyegetések és a folyamatos zaklatás miatt mondhatott le

külföld
2023 január 20., 06:54

Habár Jacinda Ardern szerdán azzal indokolta váratlan lemondását, hogy nincs már benne elég szusz az ország vezetéséhez, új-zélandi politikusok úgy gondolják, hogy a személye elleni folyamatos támadások, becsmérlés, fenyegetések és a zaklatás is döntő ok lehetett - írja a Guardian. Volt olyan képviselő, aki szerint Ardernt egyenesen elüldözték a hivatalából.

Jacinda Ardern
photo_camera Jacinda Ardern Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

Ardern pénteken újságírók kérdésére azt válaszolta, hogy hosszú ideje először aludt nyugodtan. A miniszterelnök azt mondta, sok minden kavarog benne, de nem bánja, hogy lemondott. „Természetesen szomorú vagyok, de meg is könnyebbültem” - nyilatkozta a sajtónak.

Debbie Ngarewa-Packer, a Maori Párt vezetője arról beszélt a miniszterelnök bejelentése után, hogy „szomorú nap ez a politika számára, amikor egy kiváló vezetőt elűztek hivatalából folyamatos személyeskedéssel és szidalmazással. A családja az elmúlt két évben a politika valaha látott legmegalázóbb formáját, a legocsmányabb támadásokat állta ki.”

Helen Clark, Új-Zéland korábbi miniszterelnöke szerint Ardernnek minden korábbinál durvább támadásokkal kellett szembenéznie. „Mindig nagy a miniszterelnökökre nehezedő nyomás, de a közösségi média, a clickbait és a folyamatos hírözön korában Jacinda olyan szintű gyűlölettel és rosszindulattal szembesült, ami tapasztalataim szerint példátlan hazánkban – mondta Clark. - Jó lenne, ha a társadalmunk most elgondolkodna azon, hogy továbbra is el akarja-e tűrni a túlzott megosztottságot, amely a politikát egyre kevésbé teszi vonzóbbá.”

2022-ben az új-zélandi rendőrség azt közölte, hogy három év alatt közel háromszorosára nőtt a miniszterelnök elleni fenyegetések száma. A legtöbb fenyegetést a koronavírus elleni oltás és a fegyvertartás szigorítása miatt kapta Ardern. Tavaly több férfit is letartóztattak, hivatalosan figyelmeztettek vagy büntetőeljárást indítottak ellenük, mert Ardern meggyilkolásával fenyegetőztek. A miniszterelnök hivatalos programjait egyre gyakrabban zavarták meg tüntetők kicsi, de annál abuzívabb csoportjai, több alkalommal üldözték a kisbuszát káromkodva, ordibálva.

„Az elmúlt három év során tapasztalt dolgok olyan mértékűek, hogy egyszerűen nem lehetett nem tényező, bárki számára – mondta Kate Hannah, a Disinformation Project igazgatója. – Amit most látunk, az abszolút normatív, rendkívül vulgáris és erőszakos szidalmak… a halálos fenyegetésekben pedig hihetetlenül erőszakos képeket használnak.”