Magyarország blokkolja, hogy az Európai Unió 500 millió euróval növelje a fegyverszállításait Ukrajnának

háború
január 20., 16:09
comments 60

Magyarország nem hagyja jóvá az újabb 500 millió eurós segélyt, amit az Európai Békekeretből Ukrajnának szánt fegyverek vásárlására fordítanának, írja az Euronews. A 2021-ben létrehozott Európai Békekeret az uniós költségvetésen kívüli eszköz, aminek célja, hogy „az Uniót fokozottan képessé tegye a konfliktusok megelőzésére, a béke megteremtésére és a nemzetközi biztonság megerősítésére.”

photo_camera Fotó: DANIL SHAMKIN/NurPhoto via AFP

Eddig összesen 3,1 milliárd eurót hagytak jóvá a tagállamok. A következő, 500 millió eurós kifizetéshez Magyarország egyelőre nem járult hozzá, a témát a hétfői külügyminiszteri tanácsülésen tárgyalják majd újra. Az Euronews által megkérdezett diplomaták sokkolónak nevezték a fejleményt, „amely aláássa az EU egységét, és megszegi a korábbi megállapodásokat.” A lap szerint az EU készül egy vészforgatókönyvvel, amivel meg lehet kerülni a magyar ellenállást.

A Békékeret költségvetését mindig a tagállamok töltik fel, minden ország meghatározott arányban járul hozzá a kiadásokhoz. Magyarország eddig teljesítette a befizetési kötelezettségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt