Magyarország blokkolja, hogy az Európai Unió 500 millió euróval növelje a fegyverszállításait Ukrajnának

háború
2023 január 20., 16:09
comments 59

Magyarország nem hagyja jóvá az újabb 500 millió eurós segélyt, amit az Európai Békekeretből Ukrajnának szánt fegyverek vásárlására fordítanának, írja az Euronews. A 2021-ben létrehozott Európai Békekeret az uniós költségvetésen kívüli eszköz, aminek célja, hogy „az Uniót fokozottan képessé tegye a konfliktusok megelőzésére, a béke megteremtésére és a nemzetközi biztonság megerősítésére.”

Szijjártó Péter
photo_camera Fotó: DANIL SHAMKIN/NurPhoto via AFP

Eddig összesen 3,1 milliárd eurót hagytak jóvá a tagállamok. A következő, 500 millió eurós kifizetéshez Magyarország egyelőre nem járult hozzá, a témát a hétfői külügyminiszteri tanácsülésen tárgyalják majd újra. Az Euronews által megkérdezett diplomaták sokkolónak nevezték a fejleményt, „amely aláássa az EU egységét, és megszegi a korábbi megállapodásokat.” A lap szerint az EU készül egy vészforgatókönyvvel, amivel meg lehet kerülni a magyar ellenállást.

A Békékeret költségvetését mindig a tagállamok töltik fel, minden ország meghatározott arányban járul hozzá a kiadásokhoz. Magyarország eddig teljesítette a befizetési kötelezettségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.