Szembenézés több százezer ember lemészárlásával

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
január 21., 10:46
comments 2

„Indonézia államfőjeként elismerem, súlyos emberi jogi jogsértések történtek számos alkalommal. Szeretném kifejezni szimpátiámat és együttérzésemet az áldozatok és családjaik felé.”

Így állt a nyilvánosság elé Joko „Jokowi” Widodo indonéz elnök múlt héten, miután ismertette a múltfeltárással megbízott csoport jelentését. Az esetek között pedig, amiket most elismert, ott van a XX. század második felének egyik legsúlyosabb tömeggyilkossága. Egy olyan történelmi esemény, amiről az ország vezetői igyekeztek minél kevesebbet beszélni eddig. A bűnökkel való szembenézés fontos lépés, az áldozatok hozzátartozói ugyanakkor arra figyelmeztetnek: igazságszolgáltatásról, felelősségre vonásról és kárpótlásról egyelőre nincs szó.

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Az elnök által elismert jogsértések közül a legjelentősebb az 1965/66-os tömeggyilkosság. Különböző történészi becslések szerint fél-egymillió embert ölhettek meg akkor az országban. Az áldozatok főleg a PKI nevű kommunista párt tagjai és szimpatizánsai, vagy a tagsággal-szimpátiával gyanúsítottak voltak. Az elkövetők pedig elsősorban az ország hadserege és hatóságai, illetve az érdekükben dolgozó bűnözők.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt