Az ukrán katonai hírszerzés vezetője azzal vádolja a nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy az orosz érdekeket követték

háború
2023 január 22., 14:37
comments 19

Denisz Kirejev ukrán bankárt és kémet a nemzetbiztonsági szolgálatok, az SZBU autójában gyilkolták meg, ez tény – nyilatkozta az ukrán Szabad Európának Kirilo Budanov tábornok. Az ukrán katonai hírszerzés, a GUR parancsnoka azt állította, személy szerint is pontosan tudja, kik azok a titkosszolgák, akik meghúzták a ravaszt, de részleteket nem hozhat nyilvánosságra, mivel a nyomozást az Állami Nyomozó Iroda folytatja.

A 2022 márciusának elején meggyilkolt Denisz Kirejev történetét – Budanov közreműködésével – a héten tárta fel a Wall Street Journal, melynek cikke alapján a 444 is részletesen írt a szövevényes ügyről. A kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkező bankár a GUR-nak kémkedett, és a tábornok állítása szerint információi kulcsszerepet játszottak abban, hogy az orosz invázió elején az agressszornak nem sikerült elfoglalnia Kijevet. Utána azonban az SZBU elhurcolta, majd tarkólövéssel találták meg holtan az ukrán főváros egyik utcájában.

Budanov most a Szabad Európának egyeb közt azt mondta, Kirejev meggyilkolása után megkérdezte a történtekről Ivan Bakanovot, az SZBU vezetőjét, aki azonban nem tudott ésszerű magyarázatot adni semmire. A tábornok kijelentette, szó sincs róla, hogy a bankár kettős ügynök lett volna, évek óta a GUR-nak dolgozott.

photo_camera Kirilo Budanov és Denisz Kirejev Fotó: GUR

Denisz Kirejev jelen volt az ukrán–orosz „béketárgyalások” első fordulóján is, ahol az volt a feladata, hogy segítsen időt nyerni, hogy az ukrán fegyveres erők minél sikeresebben felkészüljenek az ellenállásra. Budanov szerint az SZBU-nak ezzel ellentétes céljai voltak. „Voltak emberek, akik, fogalmazzunk így, nem annyira akarták, hogy Ukrajna megnyerje a háborút. Még egyszer aláhúzom, ez az én személyes véleményem” – állította a GUR parancsnoka.

Ivan Bakanovot, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyermekkori barátját nyáron váltották le az SZBU éléről. Az államfő akkor arról beszélt, hogy számos esetben merült fel annak a gyanúja, hogy a szakszolgálatok különböző munkatársai valójában az FSZB-nek, azaz az oroszoknak dolgoztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.