Boris Johnson Kijevbe utazott

külföld
január 22., 16:31

Volodimir Zelenszkij meghívására Ukrajnába látogatott Boris Johnson volt brit miniszterelnök - írja a BBC. Johnson, aki jelenleg csak parlamenti képviselő és nem tölt be hivatalos állami tisztséget, megtiszteltetésnek nevezte, hogy ismét Kijevben járhat. Zelenszkij pedig az ukrán nép barátjának nevezte Johnsont, és megköszönte a támogatását.

A volt miniszterelnök a Kijevhez közeli Bucsába és Borodjankára is ellátogatott, azon két település egyikére, amelyekben a visszavonuló orosz csapatok civilek ellen elkövetett háborús bűntetteire talált bizonyítékok megrázták a világot.

Johnson azt mondta, a háború csak akkor érhet véget, ha Ukrajna győzedelmeskedik, olyan hamar, amilyen hamar csak lehet. Éppen ezért most kell megerősíteni Ukrajna támogatását és megadni a hadban álló országnak minden, a győzelemhez szükséges eszközt. "Putyin minél gyorsabban elbukik, annál jobb lesz Ukrajnának és a világnak" - mondta Johnson Kijevben.

photo_camera Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij Kijevben. Fotó: PRESIDENCY OF UKRAINE/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Rishi Sunak brit miniszterelnök a sajtónak azt mondta, támogatja Johnson látogatását, ahogy minden kollégáját támogatja, akik megmutatják a világnak, hogy az Egyesült Királyság Ukrajna mögött áll. Sunak korábban azt jelentette be, hogy a brit kormány hajlandó Challenger 2 harckocsikkal támogatni az ukrán hadsereget.

Miközben Boris Johnson Kijevben van, Nagy-Britanniában újabb botrány kezd kialakulni körülötte. A Sunday Times cikke szerint Richard Sharp, a BBC elnöke 800 ezer font értékű hitelgaranciához segítette Johnsont. A cikk szerint Sharp azelőtt segítette hitelhez jutni a volt miniszterelnököt, hogy az a BBC élére nevezte volna ki a volt bankárt. A Munkáspárt képviselői vizsgálóbizottság felállítását kérik az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt