Nagy-Britannia Challenger 2 tankokat akar küldeni Ukrajnának

háború
2023 január 14., 18:49
comments 17

Nagy-Britannia tankokat akar átadni az ukrán fegyveres erőknek – közölte Rishi Sunak brit miniszterelnök.

A Downing Street tájékoztatása szerint Sunak telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek elmondta, hogy a brit kormány az eddigieknél intenzívebb támogatást adna Ukrajnának, és ennek jegyében Challenger 2 típusú harckocsikkal és további tüzérségi rendszerekkel látja el az ukrán hadsereget.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 mm-es löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harmadik generációs harckocsi, ami 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregnél.

Egy Challenger 2 tank a hampshire-i Bordon közelében 2022. március 14-én.
photo_camera Egy Challenger 2 tank a hampshire-i Bordon közelében 2022. március 14-én. Fotó: Adrian Dennis/AFP

A brit miniszterelnöki hivatal a telefonos megbeszélésről szóló tájékoztatásában nem részletezte, hogy a brit kormány hány Challenger 2 harckocsit szállítana Ukrajnának, és azt sem, hogy a szállítások mikor kezdődnek.

A Downing Street ismertetése szerint Sunak és Zelenszkij elismeréssel nyugtázta más országok hasonló támogatási kötelezettségvállalásait, köztük azt a felajánlást, amit Lengyelország tett egy harckocsiszázadnyi Leopard tank ukrajnai szállítására.

London adatai szerint Nagy-Britannia tavaly 2,3 milliárd font (kb. 1050 milliárd forint) értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának, és ezzel 2022-ben az ukrán fegyveres erők második legnagyobb katonai támogatója volt az USA után.

Rishi Sunak november második felében Kijevben járt, ahol találkozott Zelenszkijjel és bejelentette, hogy Nagy-Britannia 50 millió font (kb. 23 milliárd forint) értékben légvédelmi eszközöket is szállít Ukrajnának.

A Downing Street akkori ismertetése szerint a jelentős légvédelmi fegyvercsomag célja az ukrán civil lakosság és a kritikus fontosságú országos infrastrukturális hálózat megvédése az intenzív orosz légicsapásoktól.

London a program keretében 125 légvédelmi löveget ad Ukrajnának, illetve olyan technológiákat, amiket az Irán által Oroszországnak szállított drónok ellen lehet bevetni. Ezek között a technológiák között szerepel többtucatnyi radar és a drónok elleni elektronikus hadviselésre használható eszköz.

Nagy-Britannia harckocsik szállítására most először tett ígéretet az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.