Dél-Afrikában tart közös hadgyakorlatot Oroszország és Kína

külföld
2023 január 23., 17:49
comments 6

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Dél-Afrikába látogatott, ahol Naledi Pandor, dél-afrikai kollégája fogadta. A két vezetőnek arra is reagálnia kellett a közös sajtótájékoztatójukon, hogy miért tarthatnak majd az afrikai országban hadgyakorlatot az orosz és a kínai hadsereg részvételével. A hadgyakorlat az ország keleti partjainál lesz majd február végén, éppen az ukrajnai invázió egyéves évfordulóján.

Pandor azt mondta, a „barátokkal" közös hadgyakorlatok megtartása „a kapcsolatok természetes folyamata".

Dél-Afrika Oroszország egyik legfontosabb szövetségese a kontinensen. Egyes ellenzéki pártok és Dél-Afrika kis ukrán közössége szerint Lavrov fogadása érzéketlenség.

Lavrov és Pandor hétfőn.
photo_camera Lavrov és Pandor hétfőn. Fotó: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS

A dél-afrikai vezetés már korábban is a nyugatitól eltérő álláspontot vett fel a konfliktussal kapcsolatban, amikor Hongkongból a dél-afrikai Fokvárosba hajózott az orosz oligarcha, Alekszei Mordasov több mint egy focipálya méretű luxusjachtja. És bár az Egyesült Államok és az EU szankciókat vetett ki Oroszország korábbi leggazdagabb emberére, a dél-afrikai kormány bejelentette, hogy nem áll a félmilliárd dolláros jacht útjába, pontosabban nem hajlandó azt lefoglalni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.