Dél-Afrikában tart közös hadgyakorlatot Oroszország és Kína

külföld
január 23., 17:49
comments 7

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Dél-Afrikába látogatott, ahol Naledi Pandor, dél-afrikai kollégája fogadta. A két vezetőnek arra is reagálnia kellett a közös sajtótájékoztatójukon, hogy miért tarthatnak majd az afrikai országban hadgyakorlatot az orosz és a kínai hadsereg részvételével. A hadgyakorlat az ország keleti partjainál lesz majd február végén, éppen az ukrajnai invázió egyéves évfordulóján.

Pandor azt mondta, a „barátokkal" közös hadgyakorlatok megtartása „a kapcsolatok természetes folyamata".

Dél-Afrika Oroszország egyik legfontosabb szövetségese a kontinensen. Egyes ellenzéki pártok és Dél-Afrika kis ukrán közössége szerint Lavrov fogadása érzéketlenség.

photo_camera Lavrov és Pandor hétfőn. Fotó: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS

A dél-afrikai vezetés már korábban is a nyugatitól eltérő álláspontot vett fel a konfliktussal kapcsolatban, amikor Hongkongból a dél-afrikai Fokvárosba hajózott az orosz oligarcha, Alekszei Mordasov több mint egy focipálya méretű luxusjachtja. És bár az Egyesült Államok és az EU szankciókat vetett ki Oroszország korábbi leggazdagabb emberére, a dél-afrikai kormány bejelentette, hogy nem áll a félmilliárd dolláros jacht útjába, pontosabban nem hajlandó azt lefoglalni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt