Adathalászat veszélyére hivatkozva csaltak ki egy férfitól nyolcmillió forintot, de a rendőrség visszaszerezte

bűnügy
2023 január 24., 13:38
comments 8

A szigetszentmiklósi rendőrök öt nap alatt visszaszerezték azt a nyolcmillió forintot, amit az áldozat adathalász támadástól tartva utalt ált egy „technikai számlára” - írja a police.hu. Az üggyel kapcsolatban elfogtak egy 45 éves férfit, de nem ő volt az egyetlen résztvevője a csalásnak.

A sértettnek egy magyar bank nevében telefonált egy nő 2023. január 12-én, és azt mondta neki, hogy adathalász támadás érte a folyószámláját és arról faggatta, feltűnt-e valami furcsaság a legutóbbi utalásai alkalmával. Hirtelen átadta a kagylót „bankbiztonsági kollégájának”, aki arra kérte, hogy a férfi töltse le az Anydesk nevű alkalmazást, majd tovább adta a vonalat egy harmadik ügyintézőnek. Az elmondta neki többek közt, hogy jegyzőkönyv készül az adathalász támadásról, amit ímélben megküldenek az ügyfélnek, majd be kell menni egy bankfiókba és új számlát kell nyitni, mert az adatai elérhetővé váltak. Annak érdekében, hogy a számlán lévő 8 millió forintot ne tudják illetéktelenek megszerezni, biztonsági okból egy technikai számlára kell átutalni a pénzt. Hozzátette: persze személyesen is intézheti valamelyik fiókban, de hát az beletelhet néhány napba, addig pedig a pénze nincs biztonságban.

A férfi elhitte a történetet és átutalta a pénzt. A nő továbbra is vonalban maradt, időről időre kérdéseket tett fel. A hosszúra nyúlt ügyintézés kezdett furcsának tűnni, ezért a férfi egyik kollégája közben felhívta a pénzintézet ügyfélszolgálatát, hogy rendben van-e az ilyen típusú tranzakció. A bank közölte, hogy nincs rendben, és amikor a férfi erre rákérdezett, a nő letette a telefont és elérhetetlenné vált. A férfi azonnal letilttatta a számláját és a bankkártyáját, és feljelentést tett a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon az átverésről.

link Forrás

A rendőrök öt nap alatt rájöttek, ki az a férfi, akinél a kicsalt összeg landolt. Több vállalkozás nevén lévő folyószámlákon keresztül akarták végérvényesen eltüntetni a milliókat, ám a nyomozóknak sikerült még aznap megakasztani a folyamatot és a cégek ügyvezetőjét is elszámoltatták. A 45 éves kállósemjéni férfit 2023. január 17-én fogták el otthonában. Kihallgatásán nem tett panaszt a gyanúsítás ellen, bár állítása szerint fogalma nem volt arról, honnan származnak a milliók. Ellene pénzmosás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik - letartóztatása mellett - az eljárás.

A rendőrség elkezdte a csalásban részt vevő többi személy azonosítását és felkutatását. A nyomozás szélesítése is feladat, hiszen valószínű, hogy a tettesek más áldozatoknál is próbálkoztak.

A nyomozók 2023. január 23-án értesítették az áldozatot, hogy tízezer forint híján visszaszerezték a kicsalt összeget.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy ha hasonló hívást kap, semmiképp se telepítsen ismeretlen alkalmazást, ne adja meg idegennek netbankja, bankszámlája adatait, PIN, illetve CVC kódját, ne engedélyezzen idegennek távoli hozzáférést, ne utaljon idegennek pénzt, és nehiggye el a banki ügyintézés ilyetén módját, ellenőrizze vissza számlakezelő bankjánál!

Ha mégis áldozattá vált, azonnal tegyen feljelentést, mert amint a mellékelt példa mutatja, csak a rendőrök közreműködésével van remény a kár megtérítésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.