Eltűnt két festmény a zürichi Szépművészeti Múzeumból

MŰVÉSZET
2023 január 24., 15:18
comments 1

Nyoma veszett két festménynek a zürichi Szépművészeti Múzeum (Kunsthaus) Svájc-szerte híres gyűjteményéből - derült ki az intézmény keddi közleményéből.

A múzeumból az év eleje óta két kis méretű, bekeretezett festmény tűnt el: Robert van den Hoecke, valamint Dirck de Bray 17. századi festők alkotásai. Hoecke képe egy katonai tábort, Bray műve pedig egy virágokkal teli vázát ábrázol.

A múzeum nem zárja ki a lopás lehetőségét, ezért a rendőrséget is értesítette a festmények eltűnéséről. A zürichi Kunsthaus magángyűjtőktől kapta kölcsön a két alkotást. A képeket csaknem hétszáz másik művel egy időben vették le a falról, hogy megtisztítsák és restaurálják őket, miután a múzeumban tavaly augusztus 3-ára virradóra tűz ütött ki.

photo_camera A Hoecke-festmény. Fotó: Leemage via AFP

Ann Demeester múzeumigazgató elmondta: festmény- és szoborgyűjteményük csaknem háromnegyede magángyűjtőktől származik. Hozzátette, elsődlegesen fontos számára, hogy az elveszett alkotások mielőbb előkerüljenek.

A két festmény bekerült az eltűnt és ellopott műalkotásokat listázó, a világon legnagyobb magánadatbázisba, az Art Loss Registerbe. Emellett a Kunsthaus saját nyomozást indított az ügyben.

A múzeum weboldala szerint majdnem négyezer festménnyel és szoborral, valamint 95 ezer grafikával rendelkezik, a legkorábbiak a 13. századból származnak. Az állandó kiállítás keretében mintegy ezer alkotás tekinthető meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.