Megkímélik az orosz képviselőket a vagyonnyilatkozatuk közzétételétől

háború
2023 január 25., 15:16
comments 7

Az orosz törvényhozás alsóháza harmadik és egyben utolsó olvasatban is elfogadta azt a javaslatot, ami alapján a képviselők nem kötelesek többé közzétenni a vagyonnyilatkozatukat. Az új szabály március 1-jén lép hatályba.

Valgyimir Putyin elnök az alsóházban 2020 áprilisában
photo_camera Valgyimir Putyin elnök az alsóházban 2020 áprilisában Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Pavel Kraszenyinnyikov, a Duma törvényhozási bizottságának vezetője hangsúlyozta, a képviselőknek továbbra is be kell majd nyújtaniuk nyilatkozataikat, de csak ezekből csak általános statisztikai információkat tesznek majd nyilvánosan hozzáférhetővé, személyes adatok nélkül.

Dmitrij Peszkov, az elnöki hivatal szóvivője szerint a nyilvános vagyonnyilatkozat megszüntetése nem befolyásolja a korrupció elleni küzdelmet, mivel a képviselőknek továbbra is be kell jelenteniük jövedelmüket. Peszkov azzal magyarázta az eljárás megváltoztatásának szükségességét, hogy a „különleges katonai művelet” sajátos helyzeteket hoz.

2022 végén az orosz tisztviselőknek megengedték, hogy a „különleges katonai művelet” alatt ne hozzák nyilvánosságra nyilatkozataikat. A háború kitörése óta számos orosz ügynökség teljesen vagy részben elzárta a hozzáférést a munkájukra vonatkozó adatokhoz, akkor is, ha azok nem csak katonai jellegűek. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.