Megkímélik az orosz képviselőket a vagyonnyilatkozatuk közzétételétől

háború
január 25., 15:16
comments 7

Az orosz törvényhozás alsóháza harmadik és egyben utolsó olvasatban is elfogadta azt a javaslatot, ami alapján a képviselők nem kötelesek többé közzétenni a vagyonnyilatkozatukat. Az új szabály március 1-jén lép hatályba.

photo_camera Valgyimir Putyin elnök az alsóházban 2020 áprilisában Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Pavel Kraszenyinnyikov, a Duma törvényhozási bizottságának vezetője hangsúlyozta, a képviselőknek továbbra is be kell majd nyújtaniuk nyilatkozataikat, de csak ezekből csak általános statisztikai információkat tesznek majd nyilvánosan hozzáférhetővé, személyes adatok nélkül.

Dmitrij Peszkov, az elnöki hivatal szóvivője szerint a nyilvános vagyonnyilatkozat megszüntetése nem befolyásolja a korrupció elleni küzdelmet, mivel a képviselőknek továbbra is be kell jelenteniük jövedelmüket. Peszkov azzal magyarázta az eljárás megváltoztatásának szükségességét, hogy a „különleges katonai művelet” sajátos helyzeteket hoz.

2022 végén az orosz tisztviselőknek megengedték, hogy a „különleges katonai művelet” alatt ne hozzák nyilvánosságra nyilatkozataikat. A háború kitörése óta számos orosz ügynökség teljesen vagy részben elzárta a hozzáférést a munkájukra vonatkozó adatokhoz, akkor is, ha azok nem csak katonai jellegűek. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt