Ruanda lövéseket adott le a légterét állítólag megsértő kongói harci repülőgépre

határ
2023 január 25., 16:20

Helyi idő szerint kedd este Ruanda lövéseket adott le a légterét állítólag megsértő kongói harci repülőgépre, tovább fokozva a feszültséget a két szomszédos közép-afrikai ország között.

A ruandai kormány szerint „védelmi intézkedéseket” tettek az ország légterébe behatoló Szu-25-ös csatarepülőgép ellen. Kigali felszólította a kinshasai vezetést, hogy hagyjon fel az agresszióval. A ruandai állami televízió egy felvételt is közzétett, amin a repülőre kilőtt lövedék látható.

A Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság közötti föld Gomában 2022. november 19-én.
photo_camera A Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság közötti föld Gomában 2022. november 19-én. Fotó: ALEXIS HUGUET/AFP

A kongói kormány arra hivatkozott, hogy a ruandai támadás a kongói légtérben történt, a gomai nemzetközi repülőtér közelében. Szerintük a nagyobb károk nélkül leszálló harci repülőgépük nem sértette meg a szomszédos állam légterét. Kinshasa a történteket „háborús cselekménnyel felérő szándékos agressziónak” tekinti.

Az incidens egy héttel Ferenc pápa tervezett 3 napos kongói látogatása előtt történt. A katolikus egyházfő látogatásával az ország keleti végein zajló konfliktusra kívánja felhívni a figyelmet. A természeti erőforrásokban gazdag, nagy kiterjedésű közép-afrikai ország vezetése a keleti országrészekben tucatnyi fegyveres szervezettel harcol, az incidensek miatt diplomáciai válság is kialakult a szomszédos Ruandával, mivel a kinshasai vezetés szerint Kigali támogatja a Március 23. Mozgalom (M23) tuszi lázadószervezet vérengzéseket elkövető harcosait. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.