Kínában állítják, túljutottak a Covid-hullám csúcspontján

külföld
2023 január 27., 05:49

Kína szerint a december eleji lazítás után megindult Covid-hullám túl van a csúcspontján, a halálos áldozatok és a kórházban ápoltak száma is gyorsan csökken. Szerintük a súlyos betegek és a halottak száma is január első hetében tetőzött, írja a Guardian.

A lapnak nyilatkozó Csi Csun-huei, az Oregoni Egyetem professzora azt mondta, a kínai statisztikákat erős fenntartásokkal kell kezelni. A zéró Covid-politika idején a valósnál kevesebb fertőzési adatot volt célszerű jelenteni a kórházaknak, decembertől viszont változott a stratégia: több fertőzöttet és kevesebb halálesetet vártak el tőlük. A helyi tisztviselőket büntetésekkel és jutalmakkal ösztönözték a csalásra.

Tömegek a kantoni tavaszi fesztiválon január 10-én
photo_camera Tömegek a kantoni tavaszi fesztiválon január 10-én Fotó: ICHIRO OHARA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A Peking által most közzétett adatok szerint január 23-ra 72 százalékkal, 36 ezerre csökkent a kritikus állapotú betegek száma.

A kórházi haláleset száma január 4-én érte el a csúcspontot (4273 halott), január 23-án 79 százalékkal kevesebben haltak meg (896 halott).

A lázklinikákon kezelt betegek december 23-án érte el a csúcspontot (2,8 millió), ami január 23-ra 96 százalékkal csökkent (110 ezer).

Az elmúlt hetekben Kínából érkező jelentések a mostani, hivatalos jelentésben foglaltnál jóval súlyosabb fertőzésre utaltak. Voltak tartományok, ahol 70-90 százalékos fertőzöttségi arányról beszéltek. Szakértők szerint elképzelhető, hogy direkt mondtak magasabb számokat, hogy a helyiek úgy gondolják, már szinte mindenki elkapta a Covidot. A korábban közölt nyolcvan százalékos fertőzöttségi arány ugyanakkor teljesen reális ismerve az omikron variáns terjedési sebességét.

A kínai kormányt más országok és a WHO is bírálták az adatok átláthatatlansága miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.