Bekérették a magyar nagykövetet Kijevben, miután Orbán senki földjének nevezte és Afganisztánhoz hasonlította Ukrajnát

POLITIKA
2023 január 28., 07:21
comments 36

Még egy vihar kavart az a beszélgetés, amit Orbán Viktor folytatott csütörtökön a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájára érkező külföldi újságírókkal.

Ukrajna vette rossz néven, hogy beszámolók szerint Orbán Viktor a Karmelitában megrendezett háttérbeszélgetésen azt mondta: Oroszország célja kormányozhatatlan ronccsá változtatni Ukrajnát, A magyar miniszterelnök szerint ezt már el is érték, mert Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, „egy senki földje”.

Orbán Viktor és vele szemben Rod Dreher a Karmelita kolostorban
photo_camera Orbán Viktor és az MCC külföldi vendégei Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A Reuters számolt be arról, hogy Orbán miatt behívatták a magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba. Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint Orbán kijelentései teljességgel elfogadhatatlanok, és tovább rombolják a magyar–ukrán kapcsolatokat.

A csütörtöki beszélgetés miatt az első botrány abból lett, hogy a háttérbeszélgetésről beszámoló Rod Dreher, az American Conservative felelős szerkesztője először - ahogy azt a hvg észrevette - azt írta, hogy „A magyar miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne, ám hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul.”

Később úgy módosították a szöveget, hogy Orbán számára ugyan személyesen fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, mert az EU részéről folyamatos zaklatások éreznek, de nem lehet kérdés, hogy tagok maradunk, mert Magyarország gazdasági jóléte függ ettől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.