A kormány 25 százalék feletti inflációt vár januárra

gazdaság
2023 január 29., 08:22
comments 34

A gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy szerinte a következő hónapokban az infláció csökken, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót, idén 1,5 százalékos, jövőre pedig 4 százalék fölötti gazdsági növekedésre számít. Nagy Márton külön elmondta, hogy az infláció letörésében a kormány együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Bankkal. „A kamatok továbbra is magas szinten vannak, de ha az infláció csökken, akkor a jegybank is fordulatot vehet, elkezdheti óvatosan csökkenteni a kamatokat.”

De beszélt arról is, hogy az infláció januárban valószínűleg még benéz 25 százalék fölé, de februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egyszámjegyűvé válhat a drágulás.

Decemberben 24,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami az egész EU legmagasabb inflációs értékének számított.

Nagy Márton
photo_camera Nagy Márton Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Nagy Márton szeint a magyar államadósság végig csökkent, idén 73,5 százalékos GDP-arányos államadósságot tervez a kormány, jövőre pedig 69,7 százalékost. Jelezte, hogy nagy emelkedés a koronavírus-válság miatt történt, amikor jelentős gazdaságösztönző csomagot vezettek be. Elmondta, hogy a költségvetési hiány idén 3,9 százalékos lehet GDP-arányosan, jövőre pedig 2,5 százalékos.

A Standard&Poor's leminősítéséről azt mondta, hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország. A hitelminősítő péntek késő este lefelé módosította a magyar államadósság besorolását, egy fokozattal ("BBB/A-2"-ről "BBB mínusz/A-3"-ra). A miniszter úgy látja, hogy a Standard&Poor's új besorolása nincs jelentős hatással az ország finanszírozási képességére, de szerinte is küzdeni kell, hogy a felminősítések megtörténjenek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.