Rácz András: A béke, amiről Orbán Viktor beszél, az a tömegsír békéje

POLITIKA
2023 január 30., 05:08
comments 49

„A béke, amiről Orbán Viktor beszél, az a tömegsír békéje,” írja Facebook-bejegyzésében Rácz András. A 444-en is rendszeresen publikáló Oroszország-szakértő Orbán Viktor múlt heti zárt körben tett kijelentésére reagált, a miniszterelnök szerint a nyugat a rossz oldalon áll, Oroszország fogja megnyerni a háborút. Rácz szerint ha Orbán békejavaslata megvalósulna,

„az azt jelentené, hogy Ukrajna területének körülbelül 20%-a orosz megszállás alatt maradna, többmillió polgári lakossal és a nemzeti vagyon nem elhanyagolható részével együtt. (..) Magyar viszonylatban ez a 20% területveszteség azt jelentené, hogy lemondunk Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy vármegyék teljes területéről + még Veszprém vármegyéből egy kis darabról.”

Rácz szerint érdekes lenne tudni, hogy miért gondolja Orbán, hogy Moszkva győzni fog. A január huszadikai ramsteini találkozón több, mint negyven ország vett részt, idézi fel, tehát több, mint negyven ország úgy gondolja, hogy Ukrajna győzhet.

„Most jön a kérdés. Mi az esélye annak, hogy ez a 40+ ország mind téved, és egyedül a magyar miniszterelnök tudja jól, hogy hogyan végződik a háború…? Könnyen belátható: nem túl sok. Körülbelül ugyanannyi, mint amennyi esélye Orbán 2022. február 1-I, moszkvai “békemissziójának” volt a sikerre. Az is teljesen érthetetlen, józan ésszel, a rendelkezésre álló adatok és trendek alapján egyszerűen megmagyarázhatatlan lépés volt – és ez a mostani értékelése is az,”

írja. Rácz szerint előbb-utóbb remélhetőleg a magyar kormány is belátja, hogy Oroszország nem fogja megnyerni a háborút, nincs kőbe vésve, hogy a végig a vesztes oldal mellett állni, lehet radikális külpolitikai irányváltást csinálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.